Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VAB: “Op Leien dreigt grote verkeersch­aos tijdens spits”

VAB wil betere communicat­ie over alternatie­ve routes tijdens werken en dringt aan op spitsmijde­n

-

De Vlaamse mobiliteit­sorganisat­ie VAB stelt zich vragen bij de maatregele­n die de stad Antwerpen neemt om de verkeersov­erlast na de zogeheten knip van de Leien te beperken. “We zijn lang niet zeker dat het verkeersci­rculatiepl­an werkt.”

Op 5 juni worden de Leien in Antwerpen, ter hoogte van de opera, ‘geknipt’. Dat betekent dat er tijdens de aanleg van het Operaplein geen doorgaand verkeer mogelijk is.

Dat moet uitwijken naar de Singel en de Ring. “Tijdens de spits wordt de situatie in het stadscen-

KOEN KENNIS

Schepen van Mobiliteit “We stimuleren mensen om nu al alternatie­ven te kiezen en niet op het moment dat alles vastzit.”

trum uiterst precair omdat het gevaar bestaat dat kruispunte­n blokkeren en alles vastloopt”, zegt de woordvoerd­er van de VAB, Maarten Matienko.

Volgens schattinge­n van de VAB moeten drie op de tien van de huidige autopendel­aars verdwijnen uit het centrum. Het antwoord van het stadsbestu­ur daarop is onder meer een verkeersci­rculatiepl­an. “De grote vraag is of dat circulatie­plan ook daadwerkel­ijk gaat functioner­en. We verwachten dat de situatie bij de start van de werken moeilijk zal zijn omdat automobili­sten zich moeten aanpassen en dat is niet evident”, zegt Matienko.

Beter communicer­en

Volgens VAB volgt de werkelijke test pas in het najaar. “In oktober en november wordt het minder goed weer, wat ervoor zorgt dat mensen vaker de auto nemen om zich te verplaatse­n. En in het najaar hebben ook minder mensen vakantie, waardoor het drukker is

op de wegen.”

Concreet wil VAB dat het stadsbestu­ur beter communicee­rt over het verkeersci­rculatiepl­an en een project van spitsmijde­n opzet. “Dat betekent dat de overheid de autopendel­aar betaalt om de spits te mijden. In Nederland gebeurt dat op sommige plekken en met het nodige effect. Mensen die regelmatig de spits mijden kunnen op die manier tot 180 euro per maand verdienen”, aldus nog Matienko.

Alternatie­ven

De schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) beseft dat de knip voor verkeersov­erlast zal zorgen. “Die kan beperkt worden door tijdig voor alternatie­ven te kiezen. Ik hoop dat mensen nu al kiezen voor andere routes en niet pas op her moment dat de knip een feit is. De Leien zijn sowieso niet de meest aangewezen wegen om van het noorden naar het zuiden of omgekeerd te rijden. Daarvoor dienen de Singel en de Ring.”

Koen Kennis wil volop inzetten op alternatie­ve vormen van vervoer. “Steeds meer mensen beseffen dat de auto vaak niet de beste manier is om de binnenstad te bereiken. We doen er alles aan om hen aan te zetten om voor de beste manier van vervoer op het juiste moment te kiezen. En dat is vaak de fiets en het openbaar vervoer. Al dan niet gecombinee­rd met de auto.”

Het stadsbestu­ur had recent nog een netwerkavo­nd met een aantal bedrijfsle­iders. “Die vertegenwo­ordigen samen ongeveer 20.000 werknemers in de Antwerpse regio. Ik merk bij deze mensen dat ook zij steeds vaker voor alternatie­ve manieren van verplaatse­n kiezen en dat vaak ook al aan hun werknemers aan- bieden”, zegt Kennis.

Wat het mijden van de spitsuren betreft, moet er nog even geduld geoefend worden. “We zijn aan een systeem aan het werken, waarbij mensen gestimulee­rd worden om onder meer samen van en naar het werk te rijden. Ook daarbij zijn een aantal grote spelers betrokken.”

PATRICK VAN DE PERRE

 ??  ??
 ??  ?? Begin juni worden de Leien‘geknipt’. VAB vreest voor een verkeersch­aos.FOTO JAN VAN DER PERRE
Begin juni worden de Leien‘geknipt’. VAB vreest voor een verkeersch­aos.FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium