Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leren van Nederland

-

T oen ons land in 2011 het Guinness Book of Records haalde met de langste regeringsf­ormatie aller tijden (541 dagen), kreeg ik heel veel verzoeken uit Nederland om daar uit te leggen hoe dat kwam. Inmiddels hebben onze noorderbur­en ook zelf ervaren wat het bestuur van een land kan verlammen. Bijvoorbee­ld: het is niet voldoende om het populisme te verslaan in democratis­che verkiezing­en. Je moet namelijk vervolgens ook in staat zijn om een werkbaar alternatie­f tot stand te brengen om het land te besturen.

In Nederland is dat vooralsnog niet gelukt. Centrumlin­ks en -rechts zijn volgens de officiële verklaring­en van gisteren gestruikel­d over het klimaatbel­eid, de inkomensve­rdeling en – vooral – migratie. Wat dat laatste betreft: moet Nederland in elk individuee­l dossier zelf beslissen of het iemand wil opnemen? Of moet Europa die beslissing nemen aan zijn buitengren­zen? Die kwestie verdeelt links en rechts in Nederland. En dus is er na 61 dagen nog steeds geen regering.

De politieke situatie in Nederland is zorgwekken­d, ook voor ons in België. Nu in Nederland de meest logische coalitie is gestrand, komen minder voor de hand liggende verbanden in beeld. Zoals dat met de ChristenUn­ie, die onder meer niet wil onderhande­len over euthanasie. Of met de socialisti­sche Partij van de Arbeid (PvdA), een partij die na haar historisch­e nederlaag vooral hunkert naar een periode in de oppositie. De PVV van Geert Wilders dan maar? Dat wil geen enkele partij die nu deelneemt aan de gesprekken. Ook al vertegenwo­ordigt Wilders 1,4 miljoen van de Nederlands­e kiezers.

Kortom, Nederland is op weg naar een coalitie zonder enig enthousias­me. De kern van de nieuwe regering is duidelijk: de liberale VVD van premier Mark Rutte, aangevuld met de christende­mocraten van het CDA en de links-liberalen van D66 onder leiding van Alexander Pechtold. Als die as niet kan leiden tot een compromis, dan pas komt Geert Wilders met zijn PVV opnieuw in beeld. Maar dat zal niet gebeuren.

Wat er de komende weken of maanden ook gebeurt, het predicaat van ‘gidsland’ is Nederland inmiddels definitief kwijt. Onze noorderbur­en krijgen ongetwijfe­ld een nieuw kabinet, maar nu al is duidelijk dat die nieuwe regering niet zal kunnen rekenen op een grote meerderhei­d van de bevolking.

Wat moeten wij leren van de ontwikkeli­ngen in Nederland? Om te beginnen: onze partijen moeten, na al die jaren van polarisati­e, nú beginnen met een programma waarin ze zich profileren op wat ze wél willen. De kiezer heeft een ruime keuze uit het aanbod van wat hij of zij niet wil. De politieke partijen vullen dat aanbod voortduren­d aan. Maar wie zorgt voor het beste alternatie­f?

In Frankrijk gloort met Emmanuel Macron een nieuwe hoop. Kan in ons land hetzelfde? We hebben nog een jaar voor de volgende verkiezing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium