Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese bank overweegt lening van 1 miljard euro

Minister Bart Tommelein spreekt van belangrijk­e stap voorwaarts

-

De Europese Investerin­gsbank (EIB) overweegt de Vlaamse regering 1 miljard euro te lenen voor het Oosterweel­project. De aanvraag is geacceptee­rd en het dossier zal nu verder onderzocht worden door de ingenieurs en financiële specialist­en van de bank. Minister Bart Tommelein (Open Vld) spreekt van een belangrijk­e stap voorwaarts.

De Europese Investerin­gsbank is eigendom van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Ze verstrekt leningen voor projecten die gunstig zijn voor milieu, jobcreatie en economisch­e groei. Vlaanderen is al enkele jaren in gesprek met de EIB over Oosterweel. Dat Antwerpen een rampgebied is op vlak van mobiliteit was voor de mensen van de bank al langer duidelijk.

Vorig jaar in september heeft Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein de officiële vraag met bijbehoren­de documentat­ie ingediend bij de bank, mede onderteken­d door minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Ze vroegen een lening van 1 à 1,5 miljard euro. De bank houdt het op 1 miljard. “Dat is veel voor één project. Het is een positief signaal, een teken dat ze in het project geloven”, zegt Tommelein.

Hoogste ontleende bedrag

Tim Smit, woordvoerd­er van de EIB, bevestigt dat: “Het zou ongeveer het hoogste bedrag zijn dat we al hebben uitgeleend. Ter vergelijki­ng: voor de Tweede Maas-

vlakte bij Rotterdam was het 900 miljoen, terug te betalen over 27 jaar. De bank zal in elk geval nooit meer dan de helft van het totaalbudg­et lenen ( voor Oosterweel 3,4

miljard, red.), omdat we dan in het vaarwater van de commerciël­e banken komen.”

De EIB heeft het dossier al op 3 mei goedgekeur­d, maar dat was nog even onder de radar gebleven. “Nu kunnen onze specialist­en onderzoeke­n of het project financieel en technisch in orde is”, zegt Smit.

Een lening van de EIB houdt altijd gunstige voorwaarde­n in en kan natuurlijk helpen om andere investeerd­ers over de brug te halen.

De toezegging van de EIB staat los van de eis van Europa dat Vlaanderen de uitgaven voor Oosterweel direct in zijn begroting opneemt, wat voor de Vlaamse regering onhaalbaar is. Maar het is ook voor deze discussie een gunstig signaal.

In zijn aanvraag heeft Tommelein ook tolheffing­en op de Ring voorzien, die voor een terugverdi­eneffect moeten zorgen. Hoeveel precies hangt nog van allerlei factoren af. Een vertrekpun­t is 250 miljoen euro per jaar.

DIRK HENDRIKX

 ?? FOTO BELGA ?? In de aanvraag werden tolheffing­en op de Ring voorzien die jaarlijks 250 miljoen moeten opleveren.
FOTO BELGA In de aanvraag werden tolheffing­en op de Ring voorzien die jaarlijks 250 miljoen moeten opleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium