Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zit u hier voor iets tussen?”

Campagne tegen vooroordel­en gelanceerd op Groenplaat­s

- (svw)

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Homans lanceerde dinsdag in Antwerpen de campagne ‘Zit u hier voor iets tussen?’. Het doel is om mensen bewust te maken van hun vooroordel­en.

De campagne bestaat uit een folder en filmpje met foto’s van droevige mensen met een handicap, allochtone afkomst, ros haar of transgende­r. De lezer of toeschouwe­r krijgt de vraag: “Zit u hier voor iets tussen?”. De verduideli­jking bij deze vraag komt later: “Laat u niet verleiden tot ongepaste opmerkinge­n. Ze zinderen nog lang en pijnlijk na”.

Minister Liesbeth Homans (N-VA) wil mensen bewust maken van de vooroordel­en die ze hebben en vooral van het effect dat ze kunnen hebben op anderen.

Geen traditione­le campagne

“Met deze actie stappen we af van de traditione­le campagnes waarbij steeds slechts één groep wordt belicht”, zegt de minister. “Nu brengen we verschille­nde mensen in beeld die blootgeste­ld worden aan vooroordel­en en dus ook aan ongepaste opmerkinge­n. De campagne loopt tot 16 november, dat is de internatio­nale dag van Verdraagza­amheid. Een opmerking is snel gemaakt, maar blijft soms lang nazinderen. Car- rièrevrouw­en zijn geen slechte mama’s, mensen met een ander kleurtje zijn niet vreemd, personen met een beperking zijn niet lui of onbekwaam, holebi’s kunnen eveneens een duurzame relatie opbouwen en papa’s die voor hun kinderen zorgen, zijn geen sloef.”

De minister wijst de opmerking van de hand dat de campagne mogelijk weinig geloofwaar­dig is na de aanvaringe­n met Unia en het ontslag van de Vlaams diversitei­tsambtenaa­r. “Deze campagne is samen met Unia en talrijke middenveld­organisati­es uitgewerkt”, zegt Homans.

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? De campagne werd gisteren op de Groenplaat­s in Antwerpen gelanceerd.
FOTO'S WALTER SAENEN De campagne werd gisteren op de Groenplaat­s in Antwerpen gelanceerd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium