Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“80% van wat we bezitten gebruiken we nooit”

Beroep van gediplomee­rd opruimcoac­h fel in opmars

- KRISTIN MATTHYSSEN

De job van opruimcoac­h is zodanig in opmars in ons land, dat er zelfs een beroepsver­eniging in oprichting is. Gediplomee­rd opruimcoac­h Ellen Rymen uit Zoersel is nu een jaar bezig.

Opruimcoac­h, huishoudco­ach, chaoscoach, profession­al organizer: het zijn allemaal namen voor dezelfde vrij nieuwe beroepsgro­ep, namelijk mensen die gezinnen en bedrijven profession­eel bijstand verlenen in het op orde brengen, structuur scheppen en/ of ontspullen. Naar schatting telt ons land nu een veertigtal gediplomee­rde opruimexpe­rten of mensen die de opleiding volgen.

Ellen Rymen (36) uit Zoersel was vroeger visual merchandis­er. Ze volgde vorig jaar een opleiding tot huishoudco­ach bij Els Jacobs in Utrecht (Nederland) en deed nadien nog een vervolmaki­ng tot kantoorcoa­ch. Sinds een jaar is ze nu zelfstandi­g opruimcoac­h in hoofdberoe­p.

Geen mensen met stoornis

Met welke opdrachten Ellen het afgelopen jaar geconfront­eerd werd? Of er mensen met een verzamelst­oornis bij waren zoals in Amerikaans­e televisiep­rogramma’s, die amper nog in hun huis binnenrake­n en waar een opruimcoac­h de inboedel met containers moet buiten slepen?

“Nee, hoarders had ik niet. Die zware gevallen die je op televisie ziet, worden best met bijstand van een psycholoog geholpen. Van bedrijven kreeg ik bijvoorbee­ld opdrachten om werknemers te coachen hoe ze niet mogen verdwalen in hun mailverkee­r of bracht ik de stockruimt­e op orde. Oudere mensen die kleiner gaan wonen vroegen me om mee de zolder of garage uit te ruimen om te zien wat ze konden wegdoen en wat niet. Vaak heel moeilijk voor bejaarden. Als ik door drukbezett­e jonge gezinnen wordt ingehuurd, is dat vaak om te ontspullen en de dingen – zoals kinderspee­lgoed – een logische, vaste plaats te geven.”

“Onderzoek wees uit dat wij dagelijks een halfuur tot twee uur bezig zijn met het zoeken naar dingen en het verplaatse­n van dingen. Dat klinkt extreem, maar tel maar eens op hoeveel tijd je steekt in het zoeken naar je gsm, schoenen, autosleute­ls of het verleggen van documenten.”

Nog een huiveringw­ekkend cijfer: 80% van onze spullen gebruiken we zelden of nooit. “Mensen geven heel graag cadeaus, maar wat doe je ermee? Vazen, serviezen, potjes voor in de keuken, speelgoed, kleding en documenten: dat zijn allemaal dingen waar we doorgaans veel van op overschot hebben. Ik ben bij gezinnen geweest die hele jaargangen van tijdschrif­ten bijhouden, zoals van

Libelle of Dag Allemaal. Om misschien, ooit, nog eens te lezen.”

Uitstelged­rag

“Dankzij u heb ik de moed gevonden om eraan te beginnen”, krijgt Ellen na een workshop vaak te horen. “Uitstelged­rag kan jaren aanslepen. Onlangs ben ik een dame gaan helpen die al een paar jaar haar kasten wou opruimen. De eindbeslis­sing blijft altijd bij de klant liggen. Ik neem zelf niets mee. De stap naar een containerp­ark is moeilijker dan naar een kringwinke­l. Het gevoel dat iets dat je zelf niet meer gebruikt een tweede leven kan krijgen voor een goed doel, vergemakke­lijkt het ontspullen.”

Voor veel mensen valt een enorme last van hun schouders. “Sommige mensen krijgen stress of een burn-out van wanorde. Structuur en overzicht scheppen rust. Ook kinderen kun je aanleren om elke avond op te ruimen. Perfectie hoeft niet, want dat zorgt evenzeer voor stress.”

Soepterrin­e

Een opruimcoac­h geeft ook tips om dingen die veel plaats innemen in je kast, opnieuw functionee­l te maken. “Zo heb ik zelf van een soepterrin­e – wie gebruikt dat nog? – een fruitschaa­l gemaakt. En van een overschot klinkers die op een stapeltje lagen bouwde ik een kruidentui­ntje.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Bijna iedereen met een tuin heeft resten van klinkers liggen. Ellen Rymen: “Doé er iets mee, of breng ze weg.”
FOTO MIA UYDENS Bijna iedereen met een tuin heeft resten van klinkers liggen. Ellen Rymen: “Doé er iets mee, of breng ze weg.”
 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? “Zo’n soepterrin­e neemt in een kast veel plaats in. Maak er een fruitschaa­l van, dan wordt ze weer nuttig!”
FOTO MIA UYDENS “Zo’n soepterrin­e neemt in een kast veel plaats in. Maak er een fruitschaa­l van, dan wordt ze weer nuttig!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium