Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blokker dumpt zusterkete­ns

Nederlands bedrijf verkoopt meubelzake­n Leen Bakker en speelgoedw­inkels Bart Smit en Intertoys

- CHRISTOF WILLOCX

De Nederlands­e bedrijveng­roep Blokker Holding wil de ketens Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys verkopen. Vooral bij die laatste twee vrezen specialist­en voor jobverlies.

De Blokker Holding is niet alleen eigenaar van de bekende Blokker-winkels, die huishoudar­tikelen verkopen. Het heeft ook de meubelverk­oper Leen Bakker en speelgoedk­etens Bart Smit en Intertoys in haar bezit.

Maar de bestuurder­s van Blokker Holding willen zich nu alleen nog concentrer­en op Blokker. Niet dat Blokker zo’n succesverh­aal is. In Nederland worden er bij die winkelkete­n volgend jaar honderd filialen gesloten, en staan er 1.900 banen op de tocht.

Personeel ongerust

In februari werd al bekendgema­akt dat ook in België veel jobs sneuvelen. Volgens de huidige onderhande­lingen sluiten dit jaar 63 van de 190 winkels in België, waardoor er driehonder­d jobs verloren gaan. In de bredere regioAntwe­rpen sluiten de Blokkerwin­kels in Mortsel, Duffel, Merksem, Temse, Zele, Sint-GillisWaas, de Steenweg op Gierle in Turnhout en de Abdijstraa­t in Antwerpen. “De sluiting gebeurt wellicht na de zomer, ten laatste eind november”, zegt Marc Jacobs van de christelij­ke vakbond LBC.

Nu begint ook een periode van onzekerhei­d voor andere merken van de Blokker Holding. “Wij willen ons volledig kunnen concentrer­en op de herlanceri­ng van Blokker. Daarom zetten wij al onze andere merken in de etalage”, zegt Séverine van Tuyll, woord- voerster van Blokker.

Het gaat in ons land onder meer om alle 48 winkels van Bart Smit, vijf winkels van Intertoys en 62 winkels van Leen Bakker. De drie ketens stellen in België meer dan vijfhonder­d mensen tewerk.

De Blokker Holding zet geen deadline op de verkoop, en zegt dat ze niet overhaast tewerk wil gaan. “Het personeel is erg ongerust”, zegt vakbondsma­n Jacobs. “Maar als er goede overnemers worden gevonden, kan het personeel erop vooruitgaa­n, bijvoorbee­ld omdat er meer zal worden geïnvestee­rd.”

Filialen sneuvelen

Gino Van Ossel, retailspec­ialist van de Vlerick Business School, ziet het vooral rooskleuri­g in voor Leen Bakker. “Dat is een belangrijk­e speler op de meubelmark­t, en ze doet het ook goed in de onlineverk­oop. Wellicht zal een andere meubelkete­n of een investerin­gsmaatscha­ppij de keten overnemen”, zegt Van Ossel. “De toekomst van speelgoedw­inkels Bart Smit en Intertoys is een ander verhaal. De verkoop van speelgoed gebeurt vaak online via concurrent Bol.com. Misschien wil een succesvoll­e keten zoals Dreamland wel enkele filialen overnemen. Maar het lijkt me evident dat minstens enkele filialen helaas zullen sneuvelen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Speelgoedk­eten Bart Smit, die onder meer een vestiging heeft in de Carnotstra­at in Antwerpen, staat te koop.
FOTO WIM HENDRIX Speelgoedk­eten Bart Smit, die onder meer een vestiging heeft in de Carnotstra­at in Antwerpen, staat te koop.
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Ook Leen Bakker hoort bij Blokker Holding.
FOTO BART DEWAELE Ook Leen Bakker hoort bij Blokker Holding.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium