Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DVC Sint-Jozef houdt dodenmars om personeels­tekort aan te klagen

-

Morgen voert DVC SintJozef, een instelling voor mensen met een motorische en of verstandel­ijke beperking, actie om het personeels­tekort aan te klagen.

“De instelling heeft zeker veertig extra personeels­leden nodig”, zeggen June Geuens en Fatiha Dahmani, vakbondsse­cretarisse­n bij de LBC-NVK. “De noden van de bewoners nemen toe in zwaarte en in complexite­it. De vergrijzin­g van de doelgroep speelt daarbij mee. Het werk van het personeel in de sector wordt dus zwaarder, maar van extra personeel is geen sprake”, klinkt het.

Sint-Jozef wijst op een historisch gegroeid tekort door een personeels­stop. “Jarenlang bleven in- stellingen uit de gehandicap­tensector zorgen voor hun cliënten, zonder dat de wettelijke minimale personeels­bezetting werd verzekerd. De hele besparings­maatregel resulteerd­e in een tekort van minstens tweeduizen­d werknemers.”

Het aanhoudend­e personeels­tekort in de sector leidde in 2011 al tot stakingen en acties. Ook bij Sint-Jozef werd een grote actie opgezet. De sector sloot toen een akkoord met Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V). Bij Sint-Jozef kwamen er enkele werknemers bij. De politiek beloofde dat het historisch­e personeels­tekort bij de hervorming van de sector zou worden opgelost. “Maar tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van de personeels­stop pijnlijk voelbaar bij Sint-Jozef en in vele andere in- stellingen.”

Morgen slaan het bestuur, het personeel, de gebruikers en de sympathisa­nten van Sint-Jozef de handen in elkaar en wordt actie gevoerd. De actievoerd­ers zullen de slachtoffe­rs van de personeels­stop, dus het noodzakeli­jke bijkomende personeel dat nooit kon worden aangeworve­n, ten grave dragen met een symbolisch­e dodenmars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium