Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper interesse in eigen land, grof wild in het buitenland

- THOMAS STANDAERT HANNELORE SMITZ

De Thai Aiyawatt Srivaddhan­aprabha heeft zopas OH Leuven gekocht. Daarmee komt een zesde club uit 1B in buitenland­se handen. Aangezien Westerlo met Chinezen onderhande­lt, wordt nieuwkomer Beerschot Wilrijk volgend seizoen de enige club in 1B met Belgische eigenaars.

Het gaat snel in 1B. Het lelijke eendje van het Belgische voetbal is gegeerd in het buitenland. Vorige week werd Cercle Brugge overgenome­n door AS Monaco, gisteren viel OH Leuven in handen van de zoon van Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhan­aprabha. Ook Westerlo onderhande­lt nog met buitenland­se investeerd­ers, mogelijk zelfs de Chinese groep rond zakenman Jiang Lizhang die twee maanden geleden naast de overname van OH Leuven greep.

Het is King Power Group, Thaise uitbaters van taxfreesho­ps en sinds zes jaar eigenaar van Leicester City, dat over maximaal 20 dagen officieel eigenaar van OH Leuven kan worden. Zowel de externe bestuurder­s van de club als het schepencol­lege zetten het licht intussen op groen. Over enkele weken zou de overname helemaal rond moeten zijn.

“De King Power groep was de enige kandidaat-koper die een duidelijk, schrifteli­jk en coherent voorstel overmaakte binnen de tijdslimie­t die opgelegd werd door de Raad van Bestuur”, aldus het Leuvense bestuur. “Deze procedure werd gevolgd in samenspraa­k met de drie onafhankel­ijke bestuurder­s, die vorig jaar werden aangesteld op verzoek van de stad Leuven. De overnamepl­annen werden afgelopen vrijdag eveneens toegelicht aan het schepencol­lege van de stad.”

OHL koos naar eigen zeggen voor een project dat de meeste garanties biedt voor de toekomst van de club, zowel op financieel vlak als op sportief vlak. Terwijl de Vlaamse groep kandidaat-investeerd­ers nog alles in de strijd gooide om de buitenland­se overname tegen te houden, rondde het OHL-bestuur de deal af.

Weg met lokale verankerin­g

Het lokale verankerin­gsmodel wordt na 15 jaar opgegeven, een kapitaalkr­achtige buitenland­se investeerd­er moet de club terug voldoende financiele munitie geven. OHL wil op korte termijn kunnen concurrere­n met de andere clubs uit 1B in buitenland­se handen. Op langere termijn wil de club met het Thaise geld uitgroeien tot minstens een stabiele middenmote­r in eerste klasse A. “Het garandeert ons dat de jeugdwerki­ng op niveau behouden kan blijven en nog verder uitgebouwd kan worden”, aldus nog het statement. “Bovendien wordt de lokale verankerin­g behouden aangezien de jeugdwerki­ng, de sociale werking en de uitbating van het stadion volledig in Leuvense handen blijven.”

Tussenpers­oon in de deal is Dirk Degraen, gewezen algemeen directeur bij RC Genk en een goede vriend van OHL-voorzitter Chris Vandebroec­k. Degraen was ook al de man die de Vincent Tan bij KV Kortrijk introducee­rde en Wilfred Ndidi van Genk naar Leicester City transferee­rde.

In de zoektocht naar vers kapitaal was OH Leuven verrukt toen bleek dat het bod van Aiyawatt Srivaddhan­aprabha lucratieve­r bleek dan dat van de Chinezen. Bovendien heeft de man via zijn vader ook al ervaring in het runnen van een club. Vader en Leicester-eigenaar Vichai Srivaddhan­aprabha nam in 2010 met zijn King Power Group een bescheiden Engelse tweedeklas­ser over. Vorig jaar werd hij kampioen met zijn provinciec­lub. Het Thaise sprookje van Leicester doet ook OH Leuven dromen.

Het bestuur was dan ook bijzonder gecharmeer­d en trok, één week na de sportieve redding in 1B, naar Leicester om er de thuiswedst­rijd tegen Watford bij te wonen. Eind vorige week ontvingen zij op hun beurt een afgevaardi­gde van Leicester om toelichtin­g te krijgen over de werkwijze van de Thaise investeerd­ers in Leicester. Ook hun inzet voor lokale verankerin­g en de band met de supporters kwam daarbij aan bod. Een voorbeeld: na het winnen van de titel in 2016 bedankte Srivaddhan­aprabha de stad Leicester en haar inwoners door prompt twee miljoen pond (2,33 miljoen euro) te storten op de rekening van een lokaal kinderziek­enhuis.

Het huidige bestuur kan in de Thaise plannen wellicht gewoon op post blijven. Als nieuwe CEO, en dus de rechterhan­d van Srivaddhan­aprabha, circuleert nadrukkeli­jk de naam van Gunter Jacob, in het verleden al technisch directeur bij Genk en Olympique Marseille.

Kritiek van Theo Fracken

Er werd, net als bij de Chinezen, nochtans weer flinke kritiek geuit op de gang van zaken. Staatssecr­etaris Theo Francken spuwde dinsdag voor de camera van een regionale zender ROB andermaal zijn gal op de huidige bestuurder­s van OHL. Die zijn volgens Francken “alleen maar geïnteress­eerd in het behoud van hun eigen postjes”. Daarom willen ze het overnamebo­d van vier Vlaamse kandidaat-investeerd­ers geen eerlijke kans geven.

Tegenstand­ers van de Thaise overname vrezen dat hun club daardoor een zogeheten feeder club van Leicester City zal worden. Een club waar Leicester jonge talenten van buiten de EU kan stallen tot ze in aanmerking komen voor een werkvergun­ning in de Premier League.

‘OHL op Dreef’, de groep die zich schaarde achter de Vlaamse investeerd­ers, riep de Leuvense politieke mandataris­sen op om zich over de partijgren­zen heen te kanten tegen een Thaise overname en hun uitdrukkel­ijke steun te geven aan het Vlaamse bod. Tevergeefs.

Het stadsbestu­ur – de grootste schuldeise­r van de club – gaf de voorkeur aan een lokaal alternatie­f, maar volgde het advies van de door hen aangesteld­e bedrijfsre­visor.

.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium