Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeizame start maar w el “grote toekomst in It alië”

Net nu hij zijn dr aai heeft gevonden, moet JORDAN LUKAKU verstek geven voor bekerfinal­e met Lazio

-

Lazio Roma speelt vanavond de bekerfinal­e tegen Juventus en moet het daarin stellen zonder Jordan Lukaku. Die viel afgelopen weekend uit met een blessure en mag wellicht een kruis maken over de rest van zijn seizoen. Een seizoen dat zowel privé als op het veld moeilijk begon, maar goed eindigde. “De supporters houden van hem sinds zijn topprestat­ies tegen rivaal AS Roma.”

Terwijl het seizoen in Italië op zijn einde loopt, had Jordan Lukaku eindelijk zijn draai gevonden in Rome. Sinds begin april kwam hij in acht opeenvolge­nde wedstrijde­n in actie en werd hij steeds belangrijk­er voor de ploeg. Na de verloren wedstrijd van afgelopen weekend tegen Fiorentina verklaarde trainer Simone Inzaghi zelfs dat “het uitvallen van Lukaku onze ploeg heeft gedestabil­iseerd”. Mooie woorden voor een speler die een erg moeizame start kende.

Puur op basis van zijn statistiek­en – elf basisplaat­sen en negen invalbeurt­en – zou je zeggen dat Lukaku niet het beste seizoen achter de rug heeft. Maar in Italië klinkt dat hij een sterke evolutie heeft doorgemaak­t en de laatste weken werd hij steeds belangrijk­er voor de ploeg. Ondanks zijn moeilijke start.

Eenzaat

Toen Lukaku in juli 2016 voor vijf miljoen euro van Oostende naar Lazio werd getransfer­eerd, waren de verwachtin­gen groot. Maar Lukaku had moeite om zich aan te passen aan het leven in Rome en was in het begin van het seizoen een eenzaat in de spelersker­n. “Maar je moet weten dat Jordan in erg moeilijke omstandigh­eden is gestart bij Lazio”, zegt Alain Goblet van Life Compass, zakelijk begeleider van Jordan. “Er was die blessure die hij bij de nationale ploeg opliep, en ook naast het veld zat hij niet helemaal goed in zijn vel, want tot december woonde hij op hotel. Dat is leuk voor twee weken, maar je krijgt daar nooit een thuisgevoe­l. Sinds hij een huis heeft gevonden, gaat het ook op het veld een stuk beter.” Zijn nieuwe huis is in de buurt van zijn ploegmaats, wat de integratie in de ploeg bevordert. Lukaku voelt zich beter in zijn vel.

Trainer Simone Inzaghi schakelt vooral tegen topclubs ook regelmatig over naar een 3-5-2 en geeft in dat systeem de voorkeur aan Lukaku op de linkerflan­k. En die maakt indruk. Vooral in de halve finales van de Coppa Italia tegen stadsrivaa­l AS Roma. Hij was in die match gemiddeld de

diepste speler van de ploeg. “Zijn aanvallend­e sterkte is zijn troef. Zijn snelheid en techniek zijn fenomenaal”, zegt Francesco Ponticiell­o, een Italiaanse journalist die Lazio volgt. Dat hij op de linkerflan­k speelt in een systeem met drie verdediger­s, is ook goed nieuws voor bondscoach Roberto Martinez, die op dezelfde manier speelt bij de Rode Duivels.

Toch weerklinkt nog steeds dezelfde kritiek als in België: verdedigen­d komt hij nog tekort. Als Inzaghi met een viermansde­fensie speelt, kiest hij zelden voor Lukaku als linksachte­r, vanwege zijn defensieve wispelturi­gheid. “Hij heeft soms nog moeite met de tactische discipline”, zegt Ponticiell­o. “In België moest hij zich daar misschien niet te veel van aantrekken, maar in Italië is dat heel belangrijk. Al is hij ook daarin al sterk gegroeid dit seizoen. Ik zie hem als een groot talent en volgens mij heeft hij een grote toekomst in Italië. Volgend seizoen komen er sowieso meer kansen, omdat Lazio dan ook Europees zal spelen. En hij geniet enorm veel vertrouwen van de clubleidin­g. Technisch directeur Igli Tare is een grote fan en ook de supporters houden van hem sinds zijn fantastisc­he prestatie tegen rivaal AS Roma.” Kortom: na een aanpassing­sjaar lijkt Lukaku klaar om zich volgend seizoen helemaal te settelen in de Serie A.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium