Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen comedy aan Lourdesgro­t

Kerkfabrie­k van Bouwel geeft geen toestemmin­g voor “onzedelijk taalgebrui­k”

- MARC PEETERS

Aan een Lourdesgro­t breng je geen standupcom­edy, vindt de kerkfabrie­k van Bouwel. Die geeft geen toestemmin­g voor een optreden van Joost Van Hyfte aan de grot. Het kerkbestuu­r vreest ‘onzedelijk­e humor’.

RTV en Gazet van Antwerpen organisere­n een nieuwe reeks Ver

klapt deze zomer. Op diverse locaties is er stand-upcomedy in de openlucht.

Grobbendon­k fungeert als een van de gastgemeen­ten. “We wilden een evenement in Bouwel organisere­n”, zegt schepen van Toerisme Hilde Leens (N-VA). “Omdat de omgeving belangrijk is, dachten we aan de site met de Lourdesgro­t, aan de Molendreef. De kerkfabrie­k OLV ten Hemel Opgenomen Bouwel, die eigenaar is van het domein, heeft unaniem beslist hiervoor geen toestemmin­g te geven. Ze vreest platte humor en vindt dat die niet thuishoort op een plek van bezinning.”

De schepen is teleurgest­eld. “We hebben alle respect voor het geloof, maar de Kerk heeft lachen nooit verboden.”

Marjolein Van Damme van de kerkfabrie­k verdedigt de beslissing. “We krijgen heel veel reacties, kritische maar ook begripvoll­e. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen de grot bezoeken. Velen houden van de sereniteit. Stand-upcomedy op zich is oké – ik ben bijvoorbee­ld naar de Vagina

monologen van An Nelissen gaan kijken – maar we vinden een come- dyvoorstel­ling, mogelijk met onzedelijk taalgebrui­k, in de schaduw van de grot ongepast. Ook de eet- en drinkkraam­pjes en grote drukte horen niet thuis op ons terrein.”

Geen goktent of discotheek

“Het is niet de eerste keer dat ik te maken krijg met christelij­ke bezorgdhed­en”, zegt comedian Joost Van Hyfte, die eind augustus in Grobbendon­k op de planken moet staan. “In Zelzate brengen we comedy in een oude kapel. Het gebouw is ontwijd. Toch hebben we in de aankoopakt­e moeten zetten dat het complex nooit een goktent, een discotheek of een huis van lichte zeden mocht worden. Voor een sketch heb ik ooit uit een kelk gedronken in een kerk. Daarover is ook een hele polemiek ontstaan. Ik vraag me wel af of de kerkelijke gemeenscha­p op deze manier zichzelf niet benadeelt.”

Het gemeentebe­stuur van Grobbendon­k zoekt nu naar een alternatie­ve locatie.

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT, RR ?? De Lourdesgro­t is voor de kerkfabrie­k van Bouwel een bezinnings­plaats waar je geen optredens van comedian Joost Van Hyfte (kleine foto) organiseer­t.
FOTO'S JOREN DE WEERDT, RR De Lourdesgro­t is voor de kerkfabrie­k van Bouwel een bezinnings­plaats waar je geen optredens van comedian Joost Van Hyfte (kleine foto) organiseer­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium