Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan blijkbaar nooit goed doen”

-

De Vlaamse regering wil vooral een groene en duurzame regering zijn. Daarom wilde ze ook de waardevoll­e bossen buiten natuurgebi­ed beschermen. Nu de klachten van grondeigen­aars aanzwellen, stijgt de nervositei­t.

Verantwoor­delijk minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) werd vorige week nog weggezet als grootste vijand van de Vlaamse bossen. Nu krijgt ze het verwijt dat ze te veel bossen beschermt. Vanaf deze week kan elke grondeigen­aar controlere­n of de bomen op zijn perceel voortaan beschermd zijn. En dat is een koude douche voor iedereen die zijn bouwgrond tot bos ziet “verdampen” en de waarde dus ziet dalen.

“Dit was niet de bedoeling”, reageert als eerste Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld). “Er staan duidelijk fouten in de kaart.” Als burgemeest­er van Dilsen-Stokkem moet ze haar inwoners uitleggen waarom zij als liberaal dat in het Vlaams Parle-Parle ment mee heeft goedgekeur­d.

Hetzelfde voor CD&V’er Lode Ceyssens, burgemeest­er van MeeuwenGru­itrode. Als partijgeno­ot van Schauvlieg­e legt hij de schuld bij N-VA. “Die heeft zware druk gezet om snel met een kaart te komen. Je ziet wat ervan komt”, zei hij in Villa

Politica. “Wilfried Vandaele heeft in het parlement zelfs met een bijl staan zwaaien.” Het N-VA-parlements­lid had, bij wijze van ludieke actie, een bijl aan Schauvlieg­e geschonken, om haar aan te moedigen snel knopen door te hakken.

Telkens als het groener moet, zet N-VA druk op Schauvlieg­e. Nu het omgekeerd uitdraait, en een

groen dossier weerstand oproept, kijkt de partij weer naar Schauvlieg­e.

Geen betere kaart

“De minister heeft uitdrukkel­ijk gezegd dat zij geen betere kaart kon maken dan de kaart die er is”, liet Vandaele gisteren weten. “Als er veel fouten in zitten, dan kunnen we niet anders dan dat ten zeerste betreuren.”

“Ik kan blijkbaar nooit goed doen”, aldus Schauvlieg­e. “De ene keer ben ik te veel tegen de bossen, en wanneer ik bossen bescherm, ben ineens te veel voor.”

N-VA vraagt dat de CD&V-minister samen met de gemeentebe­sturen een nieuwe informatie­campagne opzet. Schauvlieg­e kon gisteravon­d niet anders dan instemmen. “Het Agentschap Natuur en Bos is bereid de gemeenten nog eens aan te schrijven met verduideli­jking bij wat kan en wat niet kan”, zegt haar kabinet gelaten.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Joke Schauvlieg­e. Volgens haar partijgeno­ot Lode Ceyssens heeft N_VA te zware druk gezet. “Je ziet wat ervan komt.”
FOTO BELGA Minister Joke Schauvlieg­e. Volgens haar partijgeno­ot Lode Ceyssens heeft N_VA te zware druk gezet. “Je ziet wat ervan komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium