Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experiment: bond stelt ploeg voor profronde samen

Onuitgegev­en team van vijf profs en drie belo ften start volgende week in Baloise Belgium Tour

- WIM VOS

De Baloise Belgium Tour pakt uit met een experiment. Vijf profs en drie beloften rijden tussen 24 en 27 mei in het lichtblauw­e shirt van de nationale ploeg. De profs zijn Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Oliver Naesen, Maarten Wynants en Tom Van Asbroeck. Bondscoach De Weert zit in de volgauto. Met veel enthousias­me. “De renners vroegen er zelf om.”

b

Tot voor kort zag je het lichtblauw­e shirt van de KBWB twee keer per jaar, toch bij de profs. Eén keer bij het WK tijdrijden en enkele dagen later bij het WK op de weg. Enkele jaren geleden werd daar een EK aan toegevoegd. En nu zal het nationale shirt dus ook in het voorjaar te zien zijn. Vijf profs van drie verschille­nde ploegen vormen samen met drie beloften (Milan Menten, Aaron Verwilst en Julien Mortier) straks een eigen ploeg in de Baloise Belgium Tour – in de volksmond de Ronde van België genoemd. Een primeur, zo’n Belgische ploeg in een rittenweds­trijd bij de profs. “Maar we hebben er graag aan meegewerkt”, legt De Weert uit. “Vooral omdat de vraag van de renners zelf komt. Vorig jaar kwam Jan Bakelants er een eerste keer mee aanzetten. Zijn ploeg reed de Baloise Belgium Tour niet en Jan had er graag aan deelgenome­n. Of de Belgische bond dan geen ploegske kon samenstell­en? Omdat zijn vraag te laat kwam, is het toen niet doorgegaan. Tot dit jaar Jens Keukeleire met dezelfde vraag kwam. Dan hebben we eens een rondvraag gedaan.”

Primeur in rittenkoer­s

Critici zullen opmerken dat het initiatief niet geheel nieuw is. Ook de voorbije jaren was er met name in Halle-Ingooigem en heel occasionee­l in de GP de Wallonie al een nationale ploeg. “Maar dat was heel basic”,

aldus De Weert. “Wij zorgden voor een volgauto en een trui, en dat was het. Nu willen we er een heel project van maken. Daarom nemen we ook drie beloften in de ploeg op. Voor hen wordt dit een unieke kans om enkele dagen lang volop van het profleven te proeven en een rittenweds­trijd buiten categorie te kunnen rijden. Toch een uitzonderl­ijke ervaring.”

Het initiatief blijft ook niet beperkt tot de Baloise Belgium Tour. Ook in de nieuwe Elfstedenr­onde (18 juni) en – zoals vroeger – in HalleIngoo­igem (21 juni) zal een mix van profs en

beloften in het shirt van de nationale ploeg rijden.

Zes profs staan op de lijst, Van Asbroeck nog onder licht voorbehoud. Kan de Oost-Vlaming van Cannondale-Drapac niet, dan wordt hij vervangen door Zico Waeytens (Team Sunweb).

Of het zoeken was om aan voldoende namen te geraken?

“Niet echt”, zegt De Weert. “Alleen moesten we ons wel beperken tot jongens van wie de ploeg sowieso niet deelnam. Renners van Lotto-Soudal en Quick-Step Floors waren daarbij bij voorbaat uitgeslote­n. En voorts hebben we de keuze aan de renners zelf gelaten.” Eén naam haakte daarbij snel af. Omdat zijn ploeg BMC past voor de Baloise Belgium Tour, kreeg ook olympisch kampioen Greg Van Avermaet de vraag of hij in het shirt van de nationale ploeg wilde rijden. Maar die zag dat niet zitten. “Heel even was het een optie”, zegt hij. “Maar uiteindeli­jk zou het een beetje zot zijn. Mijn ploeg betaalt mij redelijk veel geld om in het shirt van BMC rond te fietsen, en dan zou ik voor niks in een andere trui gaan rijden. Dat zou raar zijn.”

Ploeg werkt mee

Van Avermaet lijkt een punt te hebben. De reguliere sponsors van de renners krijgen, net als op het WK, wel een vermelding op het shirt van de nationale ploeg, maar qua herkenbaar­heid scheelt het een slok op de borrel. Weinigen die Jens Keukeleire in de Baloise Belgium Tour zullen associëren met Orica-Scott. “Maar de ploeg maakt daar geen probleem van”, zegt Keukeleire. “Integendee­l. Zij weten ook dat ik in mei altijd een gaatje in mijn agenda heb. Waarom er dan niet op ingaan? De ploeg werkt zelfs volop mee. Normaal moest ik de Ronde van Noorwegen rijden, maar omdat de Baloise Belgium Tour amper drie dagen later start, mag ik Noorwegen nu zelfs laten vallen. Ik kijk ernaar uit. Rijden met de nationale ploeg is altijd plezant.”

Puur praktisch gelden straks dezelfde afspraken als bij het WK: de renners blijven tijdens de Baloise Belgium Tour het loon van hun ploeg ontvangen. Maar voor het volledige logistieke luik – hotels, volgauto’s, verzorgers… – staat de Belgische wielerbond in. Die ontvangt daarvoor, net als alle andere ploegen, een tegemoetko­ming van de organisato­r. Maar dat vindt die laatste helemaal niet erg. “Omdat we dit een uitstekend idee vinden”, zegt Rob Discart van organisato­r Golazo. “Het is niet altijd eenvoudig om WorldTourp­loegen te strikken voor de Baloise Belgium Tour. Zo krijgen we toch enkele van de betere Belgen aan de start. En ook voor die renners zelf is dit mooi: kunnen ze toch deelnemen aan dé rittenkoer­s van hun land.”

Jens Keukeleire, OricaScott “Mijn ploeg werkt volop mee. Ik mag de Ronde van Noorwegen zelfs laten vallen.”

Greg Van Avermaet, BMC “Mijn ploeg betaalt mij redelijk veel geld om in het shirt van BMC rond te fietsen, en dan zou ik voor niks in een andere trui rijden? Dat zou raar zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jan Bakelants in nationale kleuren, dat is van het WK in 2014 geleden. Volgende week draagt hij de lichtblauw­e trui opnieuw.
FOTO BELGA Jan Bakelants in nationale kleuren, dat is van het WK in 2014 geleden. Volgende week draagt hij de lichtblauw­e trui opnieuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium