Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vogels maken deel uit van onze stad”

Michaël Pas is peter van project voor beschermin­g gierzwaluw­en

- BARBARA VANDEBUSSC­HE

Wie deze zomer op het Laar in Borgerhout passeert, mag zeker niet vergeten om even omhoog te kijken en goed te luisteren. Aan verschille­nde huizen op het plein werden gisteren nestkastje­s voor gierzwaluw­en opgehangen. Ook andere buurten kunnen zulke nestkastje­s aanvragen.

Acteur Michaël Pas, die aan het Laar woont, is peter van het project en sinds gisteren trotse eigenaar van twee nieuwe nestkastje­s. “Eigenlijk heb ik er al één, want toen we hier twintig jaar geleden kwamen wonen en ik aan het dak moest werken, heb ik een spleet ontdekt waar gierzwaluw­en in bleken te zitten. Die heb ik toen niet dichtgemaa­kt en elk jaar komen ze terug.”

Voor een goede isolatie en om energie te besparen worden woningen tegenwoord­ig erg goed dichtgemaa­kt. Maar dat is nefast voor de gierzwaluw, vertelt Johan Kempeneers van de gierzwaluw­enmonitori­ng. “Van oorsprong zijn gierzwaluw­en rotsbewone­rs, maar ze hebben zich ontzettend goed aangepast aan de stad. Alleen verdwijnen nu overal de kieren en spleten, en zijn er ook minder dakpannen waaronder ze zich kunnen nestelen. Op het Eilandje is de situatie rampzalig. Met alle nieuwe projecten daar is het aantal gierzwaluw­en op drie jaar tijd gehalveerd. Wie er een nieuw gebouw neerzet, wil geen gierzwaluw in de gevel en architecte­n staan er vaak weigeracht­ig tegenover. In Nederland zijn mensen er trotser op dat ze iets doen voor de natuur. Daar maken ze openingen in de vorm van gierzwaluw­en.”

Gierzwaluw­kolonie

Als vogelliefh­ebber nam Pas zelf contact op met Natuurpunt na een oproep in hun ledenblad. “Al sinds mijn tienerjare­n ben ik een vogelliefh­ebber. Ik trek graag de natuur in, maar ook als stadsmens heb ik oog voor al wat vliegt. Een gierzwaluw is voor mij het symbool van de zomer. Ik heb ze hier altijd al geweten. Gierzwaluw­en eten tonnen insecten op. En wat voor bewoners ook belangrijk is: ze laten geen vuiligheid achter. En ook hun nesten houden ze schoon, zodat je niet eens merkt dat er een familie onder je dak woont. Ik ben dus blij met de nieuwe nestkastje­s. En let maar op: het Laar wordt de eerste grote gierzwaluw­kolonie in de stad.”

Een nestkast voor gierzwaluw­en vergt wel wat meer voorbereid­ing dan eentje voor een koolmees. “Niet alle huizen zijn geschikt”, zegt Pas. “Je hebt een steile wand met een uitstekend­e dakrand nodig en een hoogte van minimaal vijf meter. Gierzwaluw­en leven ook in kolonies. Omdat er in mijn huis nu al een nest onder de dakrand zit, is de kans groter dat er nieuwe bewoners bijkomen. Maar het is dus beter om dit met de hele buurt samen te doen, zoals wij dat hier doen.”

Op het Laar werden gisteren een tiental nestkastje­s aangebrach­t. Natuurpunt doet een oproep aan bewoners om de gevel van hun huis ter beschikkin­g te stellen. “De stad stelt 130 kasten ter beschikkin­g en hangt ze ook gratis op”, zegt schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V). “De nestkast- jes hebben we gerecupere­erd uit een stadsgebou­w aan de Noordersin­gel”, zegt ze.

“Vogels horen bij de stad, dus willen we ze een plaats geven”, weet schepen van Leefmilieu en Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Aangezien de gierzwaluw veel insecten eet, zorgt hij ook voor een natuurlijk evenwicht in het ecosysteem. Wie mee wil werken aan dit project, is welkom.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen Caroline Bastiaens (CD&V), acteur Michaël Pas en schepen Nabilla Ait Daoud (NVA). “De stad stelt 130 kasten ter beschikkin­g en hangt ze ook gratis op.”
FOTO JORIS HERREGODS Schepen Caroline Bastiaens (CD&V), acteur Michaël Pas en schepen Nabilla Ait Daoud (NVA). “De stad stelt 130 kasten ter beschikkin­g en hangt ze ook gratis op.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium