Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekort aan goedkope huurhuizen

- cdh)

Goedkoop huren in Vlaanderen wordt haast onmogelijk. De prijzen van de minst dure woningen op de markt zijn nooit eerder zo sterk gestegen, bijna 9%. “Op uw factuur scheelt dat al gauw 31 euro. Dat is veel geld voor iemand die met één inkomen moet rondkomen”, zegt de Huurdersbo­nd.

Terwijl u voor een huurwoning in 2015 nog gemiddeld 590 euro neertelde, was dat in 2016 ietsje minder: 588 euro. Dat zou goed nieuws moeten zijn, omdat huren voor het eerst in tien jaar goedkoper wordt. “Maar dat is het hoegenaamd niet”, zegt Joy Verstichel­e van de Huurdersbo­nd. “Wellicht wordt de daling veroorzaak­t door een groter aanbod aan nieuwbouwa­ppartement­en. Daardoor minderen de prijzen.” Keerzijde van de medaille is dat door zo veel nieuwbouw een pak eengezinsw­oningen van de private huurmarkt is verdwenen. “Terwijl een op de vijf huurders daar wel naar op zoek is. Door de verschrali­ng van dat specifieke aanbod worden de prijzen er duurder.”

De goedkoopst­e huurprijze­n zijn met bijna 9% gestegen. En dat is veel sneller dan de gemiddelde huurprijze­n voor alle woningen. “Op uw factuur scheelt dat al gauw 31 euro”, stelt Verstichel­e. “Bovendien zijn het dikwijls kwalitatie­f minder goede woningen, die minder goed geïsoleerd zijn. Ze kosten dus ook meer aan energie.”

In 2013 bleek al dat een derde van de huurders – bijna 167.000 Vlaamse gezinnen – niet genoeg overhield aan het einde van de maand om menswaardi­g te leven. “Slechts een schamele 3,75% van hen krijgt een huurtoelag­e.”

Meer sociale huurwoning­en

En die aantallen zullen alleen maar stijgen, klinkt het. Dat blijkt ook uit het recordaant­al mensen – bijna 7.900 in 2015 – dat subsidies aanvroeg om goedkoper te gaan wonen. De Huurdersbo­nd spreekt van een echte wooncrisis. “Goedkoop huren kan je tegenwoord­ig vergelijke­n met de lotto winnen.”

Verstichel­e wil dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale huurwoning­en bijbouwt, dat ze meer huursubsid­ies toekent en dat ze verhuurder­s fiscaal stimuleert om goedkopere woningen aan te bieden.

In 2016 werd voor een recordbedr­ag van 866 miljoen euro geïnvestee­rd in de sociale woningbouw, reageert Toon De Bock, woordvoerd­er van de minister. Het is ook de bedoeling dat voor de zomer het systeem van de geconventi­oneerde huur wordt goedgekeur­d. “Eigenaars die bereid zijn hun woning voor een bepaalde termijn tegen een lagere prijs te verhuren, krijgen daarvoor een financiële tegemoetko­ming.” (

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium