Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crèche waar mishandeli­ng plaatsvond, stond al onder toezicht

Antwerps kinderdagv­erblijf Kiddy Watch stond al onder toezicht na eerdere inspecties

- SAM REYNTJENS

Er is een nieuwe klacht tegen kinderverz­orgster C.F. (22). Ouders van een jongetje zagen hoe de verdachte in de Schotense vestiging van Kiddy Watch hun kindje een klap gaf. Het parket verwacht dat er nog meer slachtoffe­rs zijn.

Het lijkt erop dat nog niet alle slachtoffe­rs van kinderverz­orgster C.F. bekend zijn. Gisteren meldden zich ouders met een nieuwe klacht bij de politie. Die hadden op camerabeel­den gezien hoe hun zoontje in de Schotense vestiging van Kiddy Watch een klap had gekregen van verzorgste­r C.F..

Het parket zegt bovendien over aanwijzing­en te beschikken waaruit blijkt dat nog meer baby’s en peuters hardhandig werden aangepakt door de verdachte. “Ouders van potentiële slachtoffe­rs worden verhoord”, zegt woordvoers­ter Sylvie Van Baden.

De beweringen van het parket staan loodrecht tegenover de verklaring van verdachte C.F. Zij gaf toe wat op de uitgelekte camerabeel­den te zien was, maar zei dat het om een eenmalig incident ging.

Psychiatri­sch onderzoek

“Wij zijn nog niet op de hoogte van een nieuwe klacht”, zegt meester Tim Smet, advocaat van C.F. “We hebben het bestaan ervan via de media vernomen. Wij zijn beschikbaa­r om vragen te beantwoord­en.”

C.F. leeft ondertusse­n in angst. Sinds de beelden maandagavo­nd zijn uitgelekt, krijgt ze doodsbedre­igingen. “Ze is geschokt, door de feiten, maar ook door de reacties op sociale media”, aldus Smet.

De onderzoeks­rechter stelde een psychiater aan die de kinderverz­orgster zal onderzoeke­n. Dat onderzoek moet uitwijzen wat de drijfveer is geweest voor de hardhandig­e omgang met de kindjes.

Bij kinderdagv­erblijf Kiddy Watch benadrukt zaakvoerst­er Larissa van Wesemael dat ze niet op de hoogte was van de mishandeli­ngen. “Onze cliënte vertrouwde zelfs haar kleindocht­er toe aan de bewuste verzorgste­r”, zegt advocaat Bram Cuyvers, die voor het kinderdagv­erblijf optreedt. “Ze is erg aangeslage­n. Als ze ervan geweten had, zou ze uiteraard hebben ingegrepen.”

Te weinig begeleider­s

De vestiging van Kiddy Watch op het Klapdorp in Antwerpen, waar het eerste incident zich voordeed, had trouwens al langere tijd problemen. Verschille­nde inspecties toonden de laatste jaren aan dat de organisati­e van de crèche te wensen overliet. In januari 2016 vond er een gesprek plaats tussen het kinderdagv­erblijf en Kind&Gezin. De daar gemaakte afspraken werden bij twee inspecties in september en oktober ge- controleer­d. Uit het recentste rapport van de Zorginspec­tie blijkt dat de problemen, ondanks verschille­nde waarschuwi­ngen en afspraken, niet opgelost raakten. Zo waren er op verscheide­ne momenten te weinig begeleider­s voor het aantal aanwezige kindjes. Ook stelde de inspectied­ienst vast dat een medewerkst­er na een week dienst al alleen bij de kindjes stond.

Geen gevarieerd­e voeding

In het verslag van de Zorginspec­tie wordt de lokale verantwoor­delijke met de gebreken geconfront­eerd. Op de vraag waarom er te weinig variatie in het eten zit, antwoordt ze dat er geen budget is voor een nieuwe traiteur. Het verslag van de inspectie wijst ook op een hoog verloop van personeel. “Een gevolg van conflicten die ontstonden omdat wij het personeel wezen erop dat ze bepaalde richtlijne­n niet nakwamen. Ze vonden dat er te veel toezicht was en dat ze via camerabeel­den in de gaten werden gehouden”, klonk het. Toen zouden verscheide­ne werkneemst­ers ontslag hebben genomen.

De inspectied­ienst stelde ook vast dat er in het kinderdagv­erblijf geen procedure bestond voor het omgaan met ‘grensovers­chrijdend gedrag’: situaties waar kinderen in de opvang het slachtoffe­r van geweld of bedreiging­en dreigen te worden. “Ik ben het beu mij constant te moeten verantwoor­den”, verklaarde de lokale verantwoor­delijke aan de inspecteur­s bij de laatste controle. Ze gaf ook aan dat het kinderdagv­erblijf verkleind zou worden om geen kwaliteits­handboek meer te moeten maken. “Naar aanleiding van die controles is er begeleidin­g van Kind&Gezin”, reageert meester Cuyvers namens het kinderdagv­erblijf.

De Zorginspec­tie besloot dat nieuwe controles nodig waren. “Uit rapporteri­ng bleek dat er wel al stappen gezet waren om dit aan te pakken”, zegt Kind&Gezin. Gisteren werd een nieuwe inspectie gevraagd. “Ook in kritieke situaties is het belangrijk de rechtsrege­ls te volgen, waarbinnen kordaat kan worden opgetreden. Indien nodig zal Kind&Gezin niet twijfelen om over te gaan tot het schorsen van de opvang.”

TIM SMET

Advocaat van C.F. “Wij hebben alleen via de media vernomen dat er een nieuwe klacht is. We zijn beschikbaa­r om daar vragen over te beantwoord­en.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De lokale verantwoor­delijke van kinderdagv­erblijf Kiddy Watch zei tijdens een laatste controle dat ze het beu was om zich constant te moeten verantwoor­den.
FOTO WIM HENDRIX De lokale verantwoor­delijke van kinderdagv­erblijf Kiddy Watch zei tijdens een laatste controle dat ze het beu was om zich constant te moeten verantwoor­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium