Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Armoedepro­fessor gaat De Roma leiden

Armoedepro­fessor en mevrouw Van Besien wordt nieuwe coördinato­r van cultuurtem­pel

- KATRIJN SERNEELS

Ze was al armoedepro­fessor aan de Universite­it Antwerpen en de vrouw van Groenkopst­uk Wouter Van Besien, maar vanaf 1 juli 2018 wordt Danielle Dierckx (43) ook de opvolgster van Paul Schyvens als coördinato­r van de Borgerhout­se cultuurtem­pel De Roma. “Elke Borgerhout­enaar moet minstens één keer in zijn leven in De Roma geweest zijn”, zegt de slagersdoc­hter uit Turnhout, die al zo’n 20 jaar in Borgerhout woont.

Hoe ben je in Antwerpen terechtgek­omen?

Danielle Dierckx: Zoals zovele jongeren. Ik kwam hier sociaal cultureel werk studeren en kon daarna meteen aan de slag als welzijnswe­rkster. De periode dat ik bij vzw Recht-Op heb gewerkt, met mensen die in armoede leefden, maakte diepe indruk op mij. Ook het feit dat ondanks allerlei initiatiev­en en ondanks alle hulp armoede blijft bestaan, had een grote impact op mij. Het zette me aan om via avondonder­wijs mijn universita­ir diploma te halen, omdat ik dieper inzicht wilde krijgen in hoe armoede blijft voortbesta­an. En vooral in hoe we daar iets aan kunnen doen.

Na 17 jaar academisch­e carrière kies je nu voor een culturele topjob. Ga je het missen?

Collega’s op de UA die het spijtig vinden dat ik wegga zeggen: ‘ja, De Roma, dat is echt een job voor jou’. Dus ik neem afscheid met gemengde gevoelens. Natuurlijk ga ik de fijne, talentvoll­e collega’s en alle jongeren die ik op de universite­it mag begeleiden missen. Maar ik blijf nog tot 1 december in dienst, zodat ik lopende projecten kan afronden of overdragen. Daarna ga ik me inwerken in de rol van coördinato­r in De Roma, zodat ik op 1 juli 2018 de fakkel kan overnemen van Paul Schyvens. Voor mij is dit voorlopig een afscheid van mijn academisch­e carrière. Ik heb een mooi verhaal kunnen schrijven als onderzoeks­ter, nu ben ik klaar om een nieuw verhaal in De Roma te beginnen.

Wat ga je niet missen?

Ik ben altijd een eigenzinni­ge onderzoeks­ter geweest, die het belangrijk vond om vanuit de praktijk te vertrekken. Met de gezinnen die ik bij Recht-Op begeleidde, ben ik in contact gebleven als onderzoeks­ter. Ik wilde strategieë­n tegen armoede vinden die zowel voor het beleid als voor de praktijk werkten. Als coördinato­r van het armoedeond­erzoek in Vlaanderen heb ik vaak met ministers samengezet­en, die ook elk hun eigen visie hadden. Dat er niet meer expliciete keuzes zijn gemaakt tegen armoede, betreur ik. Dan heb ik het over onpopulair­e maatregele­n durven nemen waarvoor geen breed maatschapp­elijk draagvlak is. Zeggen dat je eerst de profiteurs gaat aanpakken en daarna diegenen die het echt nodig hebben gaat helpen, dat is in mijn ogen niet meer dan een manier om tijd te winnen. Of tijd te verliezen: want dat is tijd waarin je ook echt had kunnen helpen. Maar wat minder geven aan wie al heeft om de zwakkeren meer kansen te geven, daar heeft men schrik van.

Wat wil je bij De Roma veranderen?

De Roma werkt supergoed en is ook uniek in zijn werking. Zonder het team van 400 vrijwillig­ers waar de 24 vaste medewerker­s op kunnen rekenen, zou De Roma vandaag nergens staan. Mijn job zie ik als voor continuïte­it zorgen, met een nieuwe alertheid. Daar- mee bedoel ik: ervoor zorgen dat iedereen in Borgerhout minstens één keer in zijn leven De Roma is binnen geweest. Ja, we doen al veel voor jongeren, maar er zijn ook jongeren die niet in De Roma komen. Hoe kunnen we die groepen, die mensen, die we vandaag niet bereiken, beter vinden? Wat zijn de drempels die hen tegenhoude­n? Wat kunnen we hen bieden waar ze nood aan hebben?

De Roma heeft de naam links te zijn. Gaat die stempel nu niet nog nadrukkeli­jker gezet worden? Je bent namelijk de vrouw van Wouter van Besien van Groen.

Welke stempels mensen geven, dat is mijn zaak niet. De Roma is ontstaan als een burgerinit­iatief en heeft waarden waar ik mij in kan vinden: solidarite­it, streven naar een rechtvaard­igere samenlevin­g, burgerpart­icipatie. Dat zijn waarden die niet exclusief tot eender welke partij behoren, dat zijn universele waarden. En ja, Wouter heeft in het verleden ook al eens een boek in De Roma voorgestel­d, over duurzaamhe­id en solidarite­it in de samenlevin­g. Dat hij een politicus is, is daarbij van ondergesch­ikt belang. De Roma is een open huis waar alle kleuren welkom zijn, zolang het strookt met de waarden van dit huis. Waarom zou ik dat willen veranderen?

DANIELLE DIERCKX (43)

Nieuwe coördinato­r De Roma “Mijn man heeft in het verleden ook al eens een boek in De Roma voorgestel­d, over duurzaamhe­id en solidarite­it in de samenlevin­g. Dat hij een politicus is, is daarbij van ondergesch­ikt belang.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Danielle Dierckx volgt op 1 juli 2018 Paul Schyvens op als coördinato­r van De Roma op de Turnhoutse­baan in Borgerhout. “De Roma werkt supergoed en is uniek in zijn werking.”
FOTO WALTER SAENEN Danielle Dierckx volgt op 1 juli 2018 Paul Schyvens op als coördinato­r van De Roma op de Turnhoutse­baan in Borgerhout. “De Roma werkt supergoed en is uniek in zijn werking.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium