Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik word doelman in Europa”

Ethan Horvath (21), de Amerikaans­e keeper van blauwzwart, zei op zijn 7e t egen zijn ouders:

- GUILLAUME MAEBE

Hij heeft de spirit van Mathew Ryan, het postuur van Edwin van der Sar en durft aanvallend te voetballen als ene Manuel Neuer. Het verwachtin­gspatroon rond Ethan Horvath is nu al waanzinnig groot. Waarom? En hoe komt een jongen uit hartje Colorado in de VS niet bepaald een

voetballan­d op zijn 21e onder de lat van Club Brugge terecht? Het verhaal achter de European Dream van Ethan Horvath.

Real Colorado is een trotse opleidings­club in het hart van de Verenigde Staten. “We hebben kinderen van zo’n vierduizen­d gezinnen en spelers van een 450-tal clubs die bij ons komen trainen”, klinkt het fier op hun website. “Wij dingen elk jaar mee naar de hoogste prijzen. Sluit u bij ons aan.”

Om toekomstig­e leden nóg meer te overtuigen, gebruiken ze bij Real Colorado graag foto’s van oud-spelers. Spelers die geinteress­eerd zijn om doelman te worden, krijgen één foto te zien: die van Ethan Horvath.

Vijf jaar was Horvath toen hij zich aansloot bij Real Colorado. Hij, enig kind, maar wel de zoon van een voetballen­de vader - Peter - én een voetballen­de moeder - Deana. “En met één duidelijke droom”, zegt Lor

ne Donaldson, de Jamaicaans­e CEO van Real en destijds betrokken toen Horvath zich aansloot bij de club. “Hij was slechts zeven jaar toen hij zijn ouders zei dat hij doelman wilde worden in Europa.” Mama Deana beaamt. “Ethan speelde als kind ook nog baseball en basketbal, maar voetbal deed hij gewoon het liefst. Daarvoor wilde hij alles laten vallen.”

Horvath kreeg in zijn eerste ploegje training van zijn vader op het ‘recreatiev­e’ niveau, maar maakte rond zijn tiende de opstap naar het competitie­ve niveau. Op zijn veertiende trok hij naar de US Soccer Developmen­t Academy van Real Colorado, waar de grootste talenten werden ondergebra­cht. “Ethan was altijd zeer mager”, weet Donaldson. “En groot voor zijn leeftijd. Hij speelde altijd met een oudere leeftijdsg­roep mee en het viel niet eens op.”

Met ouders in Noorwegen

Maar hij had vooral veel talent. “Zijn bouw, zijn visie, hoe hij een bal gooide. Je zag meteen dat hij iets kon. Hij wilde ook graag geprikkeld worden. Ik herinner me nog hoe hij zijn coaches altijd uitdaagde voor een wedstrijdj­e deklatje trap. Dat was het enige waardoor hij soms wat wild werd.” ( lacht)

Al is het vooral de grote werkethiek die Donaldson is bijgebleve­n. Als jonge tiener ging Horvath naast zijn vaste sessies met de club ook nog extra bijtrainen. “Hij was een echte camp”, zegt Clint Baumstark, die toen als freelancer Horvath af en toe extra training gaf en nu in dienst is bij Real Colorado. “Iemand die alles deed en zich inschreef voor alle extra kampen of tornooien. Ik denk niet dat hij het grootste talent is dat deze club al heeft gezien, maar zijn overgave en focus waren ongezien. No

girls, no parties. Zijn hoofd stond altijd in dezelfde richting: het voetbal.”

Zoals zoveel Amerikanen maakte Horvath zich op voor een sportcarri­ère via de universite­it, maar na een Europese tournee kreeg hij op zijn zestiende al een aanbod van het Noorse Molde. De doelman - die een Hongaarse overgrootv­ader heeft, vandaar zijn naam - kon pas op zijn achttiende een contract tekenen, maar ging wel meerdere keren samen met zijn ouders voor een paar maanden op stage in Noorwegen. Molde zorgde er tevens voor dat Horvath stages kreeg bij Stoke City en Manchester City. “Vertrekken naar Noorwegen leek ons een opoffering voor Ethan”, zegt mama Deana. “Hij miste er veel sociaal schoolcont­act door, hij kon zijn rijbewijs niet halen en werd door mij onderwezen, zodat hij zijn diploma kon halen. Maar hij had er weinig last van. Hij wilde naar de top.”

Op zijn achttiende had hij meerdere opties, maar zoals beloofd tekende hij bij Molde. Colorado kreeg bovendien geen cent. Horvath trok definitief naar Noorwegen. Alleen, deze keer. “Gelukkig kwam hij terecht bij een familieclu­b in een gemoedelij­ke stad waar iedereen iedereen kent”, knipoogt Per Magne Misund, keeperstra­iner bij Molde. “Ethan werd direct opgenomen. Zijn huidige vriendin ( de eveneens voetballen­de Maja Tingvoll, red.) heeft hij ook hier leren kennen.”

Misund was meteen onder de indruk. “Ethan was een geboren doelman, dat is zijn kwaliteit. En hij kon zeer goed om met druk. In zijn tweede volledige seizoen pakte hij op zijn twintigste al een basisplaat­s, maar het zijn vooral de matchen in de Europa League die me zullen bijblijven. Daar toonde Ethan echt dat hij een grote zou worden.”

Horvath speelde vorig seizoen in de groepsfase tegen Fenerbahçe, Celtic en het Ajax van zijn idool Edwin van der Sar. “Dat Ethan zo goed tegen de druk kan, is mee te danken aan mijn man”, zegt moeder Deana. “Hij gebruikte als voetbaltra­iner vaak quotes om de kinderen te motiveren. Tegen Ethan zei hij op belangrijk­e momenten altijd: laat het moment jou niet pakken, jij pakt het moment. Ook voor de match van Anderlecht kreeg hij nog zo’n peptalk.”

Bij Club Brugge heeft Horvath - die in oktober al mocht debuteren voor de nationale ploeg - na een half seizoen al de status van nummer één te pakken. Hij droomt van de Bundesliga, maar zijn carrièrepa­d loopt dus eerst nog langs België. Het is maar een tussenstap­je in zijn European Dream.

 ??  ?? Ethan Horvath droomt van de Duitse Bundesliga. De Jupiler Pro League is slechts een tussenstap­je in
zijn
European
Dream.
FO
TO PHOTO
NEWS
Ethan Horvath droomt van de Duitse Bundesliga. De Jupiler Pro League is slechts een tussenstap­je in zijn European Dream. FO TO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium