Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kind en Gezin sluit crèches Kiddy Watch

Vergunning tijdelijk ingetrokke­n, nieuwe (derde) klacht wordt vandaag ingediend

- SAM REYNTJENS

De twee vestiginge­n van Kiddy Watch zullen een tijdlang gesloten blijven. De vergunning van de crèches werd geschorst tot 30 juni. Een maatregel die ook moet helpen de rust te laten terugkeren.

De vergunning van Kiddy Watch is vanaf vandaag geschorst door Kind en Gezin (K&G). Die beslissing werd gisteren genomen en heeft tot gevolg dat de twee vestiginge­n van het kinderdagv­erblijf, in Antwerpen en in Schoten, dicht moeten. Een – althans voorlopig – tijdelijke maatregel die ervoor moet zorgen dat enkele opmerkinge­n uit een spoedinspe­ctie die woensdag doorging rechtgezet kunnen worden. “Tot 30 juni krijgen ze de tijd om een gedegen plan van aanpak inzake aansturing van de kindbegele­iders op te maken en de veiligheid­s- en kwaliteits­procedures op punt te stellen”, zegt Leen Du Bois van K&G. “Bij negatief resultaat zal dit leiden tot opheffing van de vergunning.”

Een sanctie waar de crèche zelf niet voor vreest. Meer nog, zelfs de tijdelijke schorsing wordt als een positieve zaak gezien. “Het is een maatregel om rust te creëren”, zegt advocate Valerie Van Genechten namens Kiddy Watch. “Het is niet dat er een schorsing is omdat er een risico voor de kindjes zou bestaan.” De advocate zegt dat het bestuur van Kiddy Watch gisteren samenzat met K&G en met een twintigtal ouders. “De ouders hebben veel begrip en ze willen naar de crèche blijven komen.” Nog volgens Van Genechten zal de schorsing vroeger dan 30 juni afgelopen zijn. “Alles zal veel sneller in orde zijn” , benadrukt ze.

Samen met K&G wordt ondertus- sen een oplossing gezocht voor de 27 kindjes die normaal naar de twee vestiginge­n van de crèche komen. Voor vijf van die kinderen werd gisteren al een nieuwe opvangplaa­ts gevonden.

Nieuwe klacht

Het onderzoek naar de kindermish­andeling door verzorgste­r C.F. is nog volop aan de gang. Het parket communicee­rt niet meer over de zaak. Vandaag wordt een derde klacht ingediend. De ouders van Lyandra (1), een meisje dat naar de opvang in Antwerpen ging, beseften door de berichtgev­ing in de media dat verwonding­en die hun dochtertje had, mogelijk ook door C.F. werden toegebrach­t. Het meisje ging in april drie dagen naar de crèche. “Ze kwam de eerste dag al terug met een bultje op het voorhoofd en had

ook opvallend veel dorst”, vertellen ouders Ayad Ajaha (48) en Cristina Almeida (32). “Dag twee had ze een klein brandwondj­e en waren haar handen helemaal vuil. De derde dag was haar oog blauw en rood.”

De ouders beslisten hun kindje weg te halen bij de crèche en belden ook met K&G. Toen ze deze week de camerabeel­den zagen, viel voor Ayad en zijn vrouw de puzzel in elkaar. “En dan heb ik gedaan wat ik misschien al eerder had moeten doen: ik heb het parket opgebeld en dien vandaag klacht in”, zegt hij.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Cristina Almeida en Ayad Ajaha dienen vandaag klacht in omdat ze vermoeden dat ook dochtertje Lyandra door verzorgste­r C.F. is mishandeld.
FOTO JAN VAN DER PERRE Cristina Almeida en Ayad Ajaha dienen vandaag klacht in omdat ze vermoeden dat ook dochtertje Lyandra door verzorgste­r C.F. is mishandeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium