Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoop op redding 124 van 169 jobs bij McGregor en Gaastra

Vandaag duidelijkh­eid over doorstart kledingwin­kelketens

- PAUL VERBRAEKEN

Vandaag wordt duidelijk of een deel van de kledingwin­kelketens McGregor en Gaastra een doorstart kan maken. Volgens de gerechtsma­ndatarisse­n kunnen 124 van de 169 jobs gered worden.

Na een eerste zitting op 5 mei en een volgende afgelopen vrijdag besliste de rechter van de Antwerpse Rechtbank van Koophandel zijn vonnis over het lot van Mc Gregor en Gaastra uit te stellen tot vandaag 19 mei. Officieel loopt de WCO-termijn (Wet Continuïte­it Ondernemin­gen, zeg maar curatele) voor de noodlijden­de keten vandaag af nadat de eigenaars op 17 maart gerechteli­jke beschermin­g hadden gevraagd voor de 24 gehuurde winkelpand­en plus de hoofdzetel in Antwerpen. Eigen activa heeft de groep, die behoorde tot de Nederlands­e Doniger Fashion Group, niet.

De twee gerechtsma­ndatarisse­n, Peter Verstraete­n en Deborah Dobson, boden de winkels als aparte kavels aan via het veilinghui­s Moyersoen en moesten de biedingen op 21 april afsluiten. Tijd om over de huurcontra­cten te onderhande­len, was er dus niet.

Officieel gaat het om drie NV’s: McGregor Retail Belgium, Gaastra Retail Belgium en McGregor Finance, dat de financiële en logistieke ondersteun­ing levert.

“Mooi voorstel”

Met gloed verdedigde­n beide gerechtsma­ndatarisse­n hun onderhande­lde voorstel. Enerzijds wil de vroegere eigenaar Doniger achttal winkels verderzett­en (onder meer deze in Antwerpen en in Sint-Niklaas) terwijl een pas op de valreep opgedoken OostVlaams­e groep zeven zaken in Oost- en West-Vlaanderen wil gaan uitbaten. Samen zouden uit de winkels 113 werknemers wor- den meegenomen, terwijl bij het logistiek vehikel ‘Finance’ elf jobs gered zouden worden. “Samen dus 124 jobs. Dit is een heel mooi voorstel dat onderhande­ld werd met alle partijen”, verdedigde meester Verstraete­n. Wel wees hij erop dat het voorstel “één en ondeelbaar” is en de tijd dringt.

De rechter bleef kritisch en vroeg publiek ter zitting aan de vertegenwo­ordigster van de ondernemin­gsraad of het personeel dit daadwerkel­ijk steunde. Zij bevestigde dat de ondernemin­gsraad op 3 mei zijn mandaat gaf “gezien de situatie in de textielsec­tor”. Ook de belangrijk­ste schuldeise­r, KBC, steunde met aandrang het voorstel van de gerechtsma­ndatarisse­n.

“Dit is een principiël­e kwestie”, oordeelde de rechter die daarom tot vandaag wou nadenken. “In welke mate is het de rol van de rechtbank om ( aan de eigenaar

Doniger, red.) abdicatie van schulden te geven?”

 ?? FOTO BELGA ?? Winkels van Gaastra en McGregor.
FOTO BELGA Winkels van Gaastra en McGregor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium