Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OKAN-klassen zitten propvol

Stad investeert 2,5 miljoen euro in extra capaciteit

- JAN STASSIJNS

De maximumcap­aciteit van de OKANklasse­n (Onthaalkla­ssen Anderstali­ge Nieuwkomer­s) in de Antwerpse secundaire scholen is stilaan bereikt. De stad maakt nu 2,5 miljoen euro vrij om extra capaciteit te voorzien.

Antwerps schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld) stelde in januari vorig jaar een vluchtelin­genrapport­eur aan, specifiek voor het Antwerpse onderwijs. Hij brengt in kaart hoeveel vluchtelin­gen er op de Antwerpse schoolbank­en terechtkom­en en wat de noden zijn. Gisteren stelde rapporteur Pat Kussé de laatste cijfers voor. Het afgelopen jaar, vooral in het laatste kwartaal, vond er in het secundair onderwijs een opvallende stijging plaats van het aantal anderstali­ge nieuwkomer­s. Die stijging zet zich ook dit jaar verder. Begin mei stond de teller op 1.129 OKAN-leerlingen in het secundair onderwijs, verspreid over tien scholen. Dat is een kwart van alle Vlaamse OKAN-leerlingen (4.145).

“Dat heeft verschille­nde oorzaken”, weet Kussé. “Gezinshere­niging is er daar één van, maar we zien ook veel leerlingen overkomen uit centra die gesloten worden. Ook de aantrekkel­ijkheid van de stad speelt een rol.”

Creatief omspringen met ruimte

De middelbare scholen zitten zo stilaan aan hun limiet. Zeven van de tien Antwerpse secundaire scholen met OKAN-klassen zitten volledig vol. In de overige drie is er in totaal nog plaats voor vijfentwin­tig extra anderstali­ge nieuwkomer­s. “De afgelopen maanden zijn de scholen zelf erg creatief omgesprong­en met hun beschikbar­e ruimte”, zegt onderwijss­chepen Marinower. “Maar ook aan hun creativite­it zijn grenzen. De ruimte is nu eenmaal beperkt. We hebben een kantelmome­nt bereikt.”

Daarom maakt Marinower 2,5 miljoen euro extra vrij, die hij zo snel mogelijk wil investeren om de capaciteit­sdruk nog volgend schooljaar weg te werken. “In de stadsrand extra OKAN-klassen voorzien is geen voor de hand liggende oplossing”, zegt Kussé. “De grootste groep woont in het centrum van de stad en voor de betrokken gezinnen betekent het transport een extra financiële belasting die ze niet kunnen dragen. We bekijken nu samen met De Lijn of die kinderen van een sociaal tram- of bustarief zouden kunnen genieten. Containerk­lassen inschakele­n is ook niet evident, omdat de ruimte om die te plaatsen beperkt is, maar ook omdat het geen structurel­e oplossing is. Kantoorgeb­ouwen omvormen tot klaslokale­n is ook een piste die we momenteel bekijken.”

 ?? FOTO TOMMY HUYGHEBAER­T ?? Een OKANklas aan het werk. “Door gezinshere­niging komen er heel wat leerlingen bij”, weet vluchtelin­genrapport­eur Pat Kussé.
FOTO TOMMY HUYGHEBAER­T Een OKANklas aan het werk. “Door gezinshere­niging komen er heel wat leerlingen bij”, weet vluchtelin­genrapport­eur Pat Kussé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium