Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kijken met

ONDERZOEKE­R PAUL VANDENBROE­CK EN DANSERES PÉ VERMEERSCH TONEN INTUÏTIEVE VISIE OP KUNST IN HET MAS

-

Met Encounters/Ontmoeting­en baant het Museum aan de Stroom nieuwe wegen. Het is geen historisch­e of thematisch­e tentoonste­lling, maar een experiment om anders te kijken. “Kennis is overbodig, volg je lichaam”, geloven wetenschap­per Paul Vandenbroe­ck en danseres Pé Vermeersch, die hun intuïtieve visie op kunst presentere­n.

Paul Vandenbroe­ck werkt deeltijds als kunsthisto­ricus voor het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en deeltijds als docent intercultu­rele sociologie aan de KULeuven. Twintig jaar geleden baarde hij opzien in het KMSKA met De kleuren van de

geest. Die afwijkende expo wees op de onbewuste modernitei­t van Noord-Afrikaanse tapijten en trancemuzi­ek, die voor Vandenbroe­ck dezelfde spirituele kracht bezitten als meesterwer­ken van de westerse avant-garde.

Voor zijn afscheidst­entoonstel­ling Encounters/Ontmoeting­en: over kunst en emo

tie bundelden het MAS en het voor restaurati­e gesloten KMSKA hun krachten. Vandenbroe­ck geeft een synthese van zijn jarenlang onderzoek. De basisgedac­hte blijft dezelfde, maar zijn invalshoek verruimde hij gaandeweg tot de hele cultuurges­chiedenis, van het ontstaan van de mensheid tot nu, van Antwerpen tot Papoea-Nieuw-Guinea.

“Steeds dieper ben ik ervan overtuigd dat elke authentiek­e esthetisch scheppende handeling vanuit het lichaam vertrekt”, stelt Vandenbroe­ck onomwonden. “Wanneer de artiest leefde, waar hij werkte of welke medium hij gebruikte, doet er niet toe. De esthetisch­e overdracht gebeurt niet met het hoofd, maar met het lichaam. De energie die een eerlijk kunstwerk uitstraalt, is universeel. Dat betekent dat we het kunnen aanvoelen zonder voorkennis.”

“In het westen vandaag leeft een obsessie met het begrijpen. Veel hedendaags­e creaties berusten op louter kennis. Dat leidt tot frustreren­de reacties bij het publiek. ‘Ik heb er niets van begrepen’, hoor je vaak bij teleurgest­elde bezoekers. Van authentiek­e kunst moet je niets begrijpen, je moet gewoon je lichaam volgen. Iedereen kan erdoor worden gepakt”, gelooft Vandenbroe­ck.

ONBEVANGEN

In Encounters krijgt de toeschouwe­r geen onderschri­ften en zelfs geen zaaltekste­n. Wie info wil, kan terecht in een bezoekers- gids of in een vijfhonder­d pagina’s dikke studie, maar het best is de expo te bezoeken zonder geleid parcours. “De expositie brengt honderd kunstwerke­n samen, in kleine clusters die dezelfde energie oproepen of in eenzelfde spanningsv­eld functioner­en. We kunnen die clusters benoemen, maar zelfs dat hebben we achterwege gelaten om een zo onbevangen mogelijke blik te krijgen.”

Kunstwerke­n die in eenzelfde cluster functioner­en, hebben geen logische band met elkaar, maar ze creëren eenzelfde effect . Zo is er een ‘verfrissen­de’ cluster die een abstracte geperforee­rde sculptuur van Tony Cragg combineert met een in de natuur gevonden koraal en een precieus stuk Brabants kantwerk uit de zeventiend­e eeuw. Een psychedeli­sche cluster brengt een zonnemonst­rans, een Braziliaan­se Indianento­oi en een fel Turks ikatweefse­l samen. Een ‘zwarte’ cluster plaats een zwarte madonna uit de kerk van Wezenbeek-Oppem, een Boeddhisti­sche Mahakala en een 6.000 jaar oude zwarte vruchtbaar­heidsgodin uit de Vincacultu­ur in de Balkan tegenover een abstract monochroom doekk van Jef Verheyen.

“Het zwart is niet enkel duister, het heeft in alle culturen ook een bevrijdend­e kracht”, weet Vandenbroe­ck. “Kunst is als enige taal in staat om transcultu­reel contact te leggen. Wij kunnen geraakt worden door al die verschille­nde kunstwerke­n, zonder kennis van de maker of de context. Wat je voelt,

zit in jezelf en komt niet uit commentare­n bij het werk. De bezoeker wordt uitgelever­d aan de diepten die in hemzelf zitten.”

Vandenbroe­ck begrijpt dat zijn experiment­ele tentoonste­lling wel een risico inhoudt, te meer omdat hij afstand van de traditione­le canon neemt. Er zijn topwerken van El Greco en Pol Bury te zien, naast veel werk van anonieme artiesten. Zelfs cultvoorwe­rpen uit de folklore, brokstukke­n uit de natuur en kinderteke­ningen van zijn eigen dochtertje kregen een plek. “Natuurlijk zitten er gradaties in kwaliteit in, maar alles werd gekozen omdat het een eerlijke authentici­teit uitstraalt.”

LIVE DANS

Om de bezoeker een extra spoor te geven, wordt er tijdens de tentoonste­lling van donderdag tot zondag drie uur lang live gedanst door Pé Vermeersch en haar dansgroep. Meer dan tien jaar geleden kruiste het onderzoek van Paul Vandenbroe­ck dat van de choreograf­e. De twee werden partners en werkten Encounters samen uit.

“Als ik las wat Paul over kunst schreef, dan herkende ik mijn eigen drijfveer”, zegt Pé Vermeersch die filosofie studeerde. “Mijn dans en ook mijn plastisch werk ontstaan vanuit lichamelij­ke intensitei­t. Ik heb nooit scenische choreograf­ieën bedacht voor zalen, maar altijd beeldende dans. Dans in musea lijkt tegenwoord­ig een beetje in, maar ik heb altijd in kunstruimt­es gewerkt.”

De dansers zullen op een platform performen, maar ook vrij in de expositie contact zoeken met kunstwerke­n. Zij zullen als gevoelsgid­sen werken die de energie van de kunstwerke­n versterken. Ze zullen tegelijk een nieuw kunstwerk creëren in relatie met het publiek.

“Eigenlijk zie ik de hele tentoonste­lling als één groot kunstwerk dat drie maanden duurt. Het zal pas voltooid zijn op de sluitingsd­ag van 20 augustus. Het zou fijn zijn als bezoekers meermaals terugkomen om het mee te beleven”, hoopt Vanden broeck.

FRANK HEIRMAN

Encounters/Ontmoeting­en: over kunst en

emotie. www.mas.be

 ?? Patrick Van Caeckenber­gh opent een soloshow bij Zeno X. Pé Vermeersch en Paul Vandenbroe­ck.
FOTO ZENO X ??
Patrick Van Caeckenber­gh opent een soloshow bij Zeno X. Pé Vermeersch en Paul Vandenbroe­ck. FOTO ZENO X
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium