Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan intens genieten van onze laatste modeshow”

18 modestuden­ten zwaaien dit jaar af aan de Modeacadem­ie, onder hen ook drie Antwerpena­ren

-

Met achttien zijn ze dit jaar, de afstuderen­de modestuden­ten van de gerenommee­rde Antwerpse Modeacadem­ie. Onder hen bevinden zich vijf Belgen, waarvan drie uit Antwerpen: Sofie Nieuwborg (23), Eduard Both (23) en Ken Thaodee (24). De drie lijken het toevallig bijzonder goed met elkaar te vinden en gingen met plezier samen op de foto.

Ken Thaodee (24) waait de Mo

b deacademie binnen met een gigantisch­e rol karton onder de arm. Het is wonderwel het materiaal voor zijn afstudeerc­ollectie die het midden houdt tussen vergankeli­jk industriee­l en sierlijk. Eduard hangt nog aan de telefoon. Zijn eerste minicollec­tie sokken gaat reeds de markt op en dat vergt enige onderhande­lingstechn­ieken. Wanneer de goedlachse Sofie Nieuwborg fashiona

bly late de ruimte binnentree­dt, steekt het interview van wal.

Waarom zijn jullie ooit mode gaan studeren?

Ken: “Ik stond model voor de afstudeerc­ollectie van Niels Peeraer en raakte geboeid door de school en het wereldje. Eerlijk? Ik had nooit gedacht dat ik mode zou gaan studeren.”

Eduard: “Op mijn 8ste ging ik naar Landed, een groot Antwerps mode-evenement. Wat ik daar zag, vond ik ongeloofli­jk en zelfs een beetje shockerend met al die naaktheid en bijzondere modellen. Sindsdien wist ik dat ik later

iets in de mode zou gaan doen.”

Sofie: “Ik kreeg op mijn plechtige communie een dik rood boek met daarop in gouden letters ‘mode’ en een naaimachin­e cadeau, waarmee ik meteen aan de slag ging. Ik droomde meteen van een carrière als modeontwer­pster.”

Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?

Ken: “Het was vooral een weg naar maturiteit. Ik leerde ook dat wanneer je mensen goed behandelt, je altijd iets terugkrijg­t.”

Eduard: “Het beeld van de arrogante ontwerper klopt niet. Iedereen heeft wel een ‘kantje’, maar je leert door de jaren echt wel relativere­n. Doorzettin­gsvermogen is ook heel belangrijk.”

Sofie: “Ik heb ontdekt dat ik mezelf heel wat kan aanleren, gewoonweg door te experiment­eren.”

Moet je talent hebben om te kunnen ontwerpen of kan je het leren?

Eduard: “Je moet een bepaalde gevoelighe­id en een sterk karakter hebben.”

Ken: “Drie elementen die er sowieso moeten zijn: creativite­it, technisch inzicht en doorzettin­gsvermogen.”

Wat was het meest memorabele moment?

Allen: “Het derde jaar. De momenten in de klas van Walter Van Beirendonc­k zullen we ook nooit vergeten. We hebben daar zelfs staan dansen. Daarna was het echt wel afkicken, want het laatste jaar is eenzaam, aangezien je vooral individuee­l verder aan je collectie werkt. Het zou goed zijn mocht er voor de laatstejaa­rsstudente­n een atelier zijn, waar ze elkaar ook buiten de schoolmure­n kunnen ontmoeten.”

Ken vult aan: “Nog een memorabel moment was toen onze vriendin Char-

lotte De Geyter-Pittoors (de Antwerpse kandidate van vorig jaar, red.) afstudeerd­e. We voelden ons toen echt als trotse ouders. Dat we allemaal van Antwerpen zijn, schept een band.”

Eduard: “Soms werden we daar wel voor bekritisee­rd. ‘Kijk daar heb je de Belgen’, zeiden ze dan. Toch denk ik dat die band er eerder bij toeval is gekomen.”

Over Antwerpen gesproken. Is onze stad de naam ‘modestad’ waardig?

Eduard: “De modeacadem­ie brengt fantastisc­he ontwerpers voort en we hebben magnifieke instituten en een succesvol modemuseum. Toch vind ik Antwerpen geen modestad. Wat is dat trouwens, een modestad? Gaat dat over kwaliteit? Over veel winkels? Veel buitenland­ers willen blijven, maar wij als Antwerpena­ren voelen ons meer geneigd om te vertrekken. Ik mis hier ook wel wat bruisende subculture­n en ik zie weinig individual­istische kledingsti­jlen. Antwerpen heeft wel een zeer leuk nachtleven.”

Sofie: “Al is het lang geleden dat we die nog hebben opgesnoven… Dat gaan we zeker doen na de show.”

Ken: “Ik vind de term ‘modestad’ eigenlijk niet relevant. Dat klinkt vooral als een marketingt­erm uit de jaren tachtig of negentig. Ik ga trouwens ook niet naar een stad voor ‘de mode’. In Parijs, bijvoorbee­ld, bezoek ik vooral musea.”

De Modeacadem­ie wordt wel eens verweten dat ze te weinig ‘commerciee­l denkt’ en dat alles draait om het creatieve. Zijn jullie het daarmee eens?

Ken: “Het is een kwestie om jezelf te omringen met de juiste mensen. Ik vind het net goed dat er vooral op het

creatieve wordt gefocust.”

Eduard: “Het is een kwestie van een netwerk uit te bouwen. Het wordt niet in je schoot geworpen.”

Wat zijn jullie plannen na de academie?

Eduard: “Het traject is niet gedaan na het afstuderen. Ik zie mezelf verder evolueren. Ik wil blijven ontwerpen, in een team en liefst in het buitenland.”

Ken: “Het klinkt misschien vreemd, maar ik vraag me in eerste instantie af of ik mode wel graag heb. Misschien wil ik wel iets totaal anders doen? Ik heb naast ontwerpen ook ontzettend veel andere dingen geleerd.”

Sofie: “Ik ga mezelf vooral niet opjagen, al wil ik ook niet stilvallen. Ik wil ergens eindigen waar ik gelukkig ben. In een bedrijf waar belang wordt gehecht aan een goede atmosfeer en respect voor elkaar. Ik vind het belangrijk om te durven reflectere­n. Je mag de dingen wel in vraag stellen, wat niet betekent dat je niet weet wat je wilt. Zeker in een tijdperk waar alles ‘ moet’ en waar we omver worden gewalst door de snelheid der dingen.” Gaan jullie dit alles niet missen? Sofie: “We gaan vooral intens genieten van onze allerlaats­te modeshow, want daarna is het écht afgelopen. Ik heb zolang gedroomd over deze school. Daarna over het behalen van een bachelor en nu over het binnenslep­en van mijn master. Ik realiseer me dat ik nog geen volgende droom heb, behalve gelukkig worden.”

ELLEN BOGAERT

Op 2 en 3 juni laten alle studenten van de modeacadem­ie het grote publiek kennismake­n met hun afstudeerc­ollecties. De show gaat door in Park Spoor Noord. Meer info en reservatie­s www.antwerpfas­hion.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium