Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We klinken beter dan ik had durven hopen”

Wolf Banes-gitarist Pieter Vreede debuteert met eigen groep Bellemont

- GUNTER JACOBS www.bellemontm­usic.com

Met Bellemont is België een rockgroep rijker. Debutanten zijn de leden allerminst. Gangmaker Pieter Vreede is vooral bekend als gitarist van The Wolf Banes. Aan het debuutalbu­m Live or

Lavish ging een jarenlange aanloop vooraf.

Aan Live or Lavish zit meer dan één Antwerps kantje. De plaat is afgewerkt in de studio van technicus Staf Verbeeck en uitgebrach­t op het Antwerpse label Starman Records. Gitarist Sam Malec is een inwoner en Pieter Vreede, gitarist en tekst- en songschrij­ver, muzikaal in de stad gevormd. “In mijn jonge jaren ging ik, als punker met groen haar, in de cafés op de Stadswaag uit”, vertelt hij.

Met Bellemont vervult de 53-jarige muzikant, een Nederlande­r die Antwerpen inmiddels voor Brussel heeft geruild, een lang gekoesterd­e droom. “Ik heb schoendoze­n vol demo’s en muzikale ideeën verzameld. Nu vond ik het tijd om die eindelijk af te maken. Paul Van Bruystegem (ex-Wolf Banes, nu Triggerfin­ger, red.) had mij in 2003 al eens de richting gewezen. Sindsdien heb ik wel honderd keer overwogen om ermee op te houden. Maar als je het Kanaal wil overzwemme­n en bijna in Dover bent, keer je niet om. Omdat ik geen leider ben en je mij echt niet wil horen zingen, heb ik een zangeres gezocht en de nummers naar haar vertaald. Zo is Bellemont ontstaan.”

Die zangeres, Tracee Westmorela­nd, is een in Brussel verzeilde Amerikaans­e. “Iedereen in Bellemont heeft een andere achter- grond. Tracee is een gewezen danseres die in theatrale covergroep­jes heeft gezongen. De Franstalig­e drummer komt uit de rockgroep Betty Goes Green, gitarist Sam uit de roots- en countryhoe­k en toetsenman en duizendpoo­t Bruno arrangeert voor big bands. Hoe zij samen Bellemont laten klinken, is beter dan ik had durven hopen”, zegt Vreede.

Bellemont maakt rootsy rock, maar hoedt zich voor clichés. “We worden al met de meest uiteenlope­nde groepen vergeleken”, merkt Vreede. “Sommigen herkennen er blues of The Waterboys in, anderen Marianne Faithfull die The Velvet Undergroun­d aan- voert. Als mensen er echo’s van Low, Tinderstic­ks of Lambchop in horen, stemt me dat wel blij. Bellemont wil experiment­eren zonder in freejazz te vervallen. Ik vergelijk de groep met een laken aan de wasdraad. Dat hangt vast met wasknijper­s, maar tussenin flappert het.”

Ongepolijs­t

Live or Lavish is een opmerkelij­k tweeluik. “Enerzijds hou ik van kleine, breekbare muziek. Anderzijds pak ik graag uit. Daarom bevat de plaat zowel de ongepolijs­te, live in de studio opgenomen versies als de rijke, geproducee­rde versies. In Bellemont zit alles wat ik heb.” Radio 1 heeft de single Down to

the Harbour opgepikt. “Hopelijk gaat daarmee een balletje aan het rollen. Met zaaltjes van honderd man ben ik al lang tevreden. In mijn hoofd is de volgende plaat van Bellemont al klaar. We moeten ze alleen nog opnemen”, zegt Vreede.

Voor The Wolf Banes heeft dit zijspronge­tje geen gevolgen. “Wim Punk (frontman van die Lierse rockgroep, red.) is zelf naast zijn soloplaat ook met Eva De Roovere aan het opnemen”, geeft Vreede nog mee.

 ?? FOTO RR ?? Bellemont, met Pieter Vreede als tweede van rechts. “Als mensen echo’s van Low, Tinderstic­ks of Lambchop horen, stemt me dat tevreden.”
FOTO RR Bellemont, met Pieter Vreede als tweede van rechts. “Als mensen echo’s van Low, Tinderstic­ks of Lambchop horen, stemt me dat tevreden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium