Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kanker is geen spelletje”

Borstkanke­rpatiënte neemt populaire Facebook Awareness Games onder vuur

- ANNELIES ROOSE

Hoe steek je iemand die tegen borstkanke­r strijdt het best een hart onder de riem? Alleszins niét door op sociale media deel te nemen aan ‘spelletjes’ die claimen het bewustzijn over de ziekte te vergroten, vindt borstkanke­rpatiënte Ilse Pipeleers (43) uit Diepenbeek.

“Hallo, zou je dit hartje op je muur willen plaatsen, zonder enige uitleg? Dit is om te herinneren dat het de week van borstkanke­r is.” De meeste vrouwen met een Facebookpr­ofiel zullen dit soort boodschapp­en herkennen. Ze circuleren talrijk en onder veel hoedanighe­den, de zogenoemde ‘borstkanke­r awareness spelletjes’. Soms komen ze voor in de vorm van een lijst van mogelijke statussen, in de hoedanighe­id van een te delen hartje, een geliefd drankje of de kleur van een beha. Eén iets hebben ze gemeen: ze hebben

niets te maken met borstkanke­r, maar willen het bewustzijn erover vergroten. “Helaas slaan ze de bal volledig mis, hoe goedbedoel­d ze ook zijn”, schrijft Ilse Pipeleers (43) uit Diepenbeek in een opmerkelij­ke column in Het Belang

van Limburg. Sinds in juli 2015 bij haar borstkanke­r werd vastgestel­d, merkt ze dat veel initiatiev­en om steun uit te drukken of het bewustzijn over haar ziekte te vergroten hun doel voorbijsch­ieten. “Ik weet dat het niet altijd eenvoudig is de juiste woorden of manier te vinden. Maar ‘kankerspel­letjes’ dragen voor geen meter bij tot begrip, en het kankeron- derzoek schiet er niets mee op.”

Nochtans is dat begrip broodnodig, tonen de cijfers. Elke dag sterven in ons land zeven vrouwen aan borstkanke­r, elk jaar krijgen meer dan tienduizen­d vrouwen de diagnose. En de kans is één op de acht dat een vrouw in haar leven met de ziekte te maken krijgt. Organisati­es die tegen (borst)kanker strijden, scharen zich dan ook achter de kritiek van Ilse. “Wij doen er alles aan opdat kanker au sérieux wordt genomen”, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker. “Met een hartje toon je sympathie, maar daar stopt het. Nooit zullen wij steun verlenen aan dit soort lichtzinni­gheden, die op geen enkele manier aan sensibilis­ering doen of informatie verschaffe­n.”

Baat het niet, dan schaadt het niet, luidt het gezegde, maar wie écht wil helpen, doet dat volgens Ilse Pipeleers maar op slechts één manier. “Door geld te storten op de rekening van organisati­es als Kom op tegen Kanker of ThinkPink. En als je er dan toch ábsoluut je favoriete drankje bij wil betrekken, ga dan op bezoek bij iemand met kanker. En maak er een gezellige middag van.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium