Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jurgen Van den Broeck stopt eind dit seizoen: “Mentaal is het op”

Kamervoorz­itter vraagt onderzoek naar jarenlang gesjoemel Pensioenka­s

- PIETER LESAFFER FARID EL MABROUK

Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (NVA) heeft gisteravon­d een brief gestuurd naar het Brusselse parket. Twee medewerker­s van de Kamer zouden zichzelf al sinds 2000 in het zwart maandelijk­s 500 euro extra uitbetalen. Zogezegd omdat ze lid van zijn van de raad van bestuur van de Pensioenka­s. Maar die raad komt al jarenlang niet meer samen. Bovendien is één van de twee al jarenlang met pensioen.

“Onthutsend dat zoiets onwettigs kan gebeuren in het huis waar de wetgeving wordt gemaakt.” N-VA-Kamerlid Inez De Coninck is lid van het Bestuursco­mité van de Kamer, het orgaan dat de rekeningen van de Kamer controleer­t. Dat bestuursco­mité heeft gisteravon­d een brief gestuurd naar de procureur van het Brusselse parket om “mogelijke misdrijven” te melden. Meer bepaald gesjoemel bij het beheer van de Pensioenka­s van de Kamer, het fonds dat de pensioenen van de Kamerleden betaalt.

Bovenop hun loon

Twee medewerker­s die bevoegd zijn voor deze Pensioenka­s zouden zichzelf maandelijk­s 500 euro hebben uitbetaald. Dat deden ze op basis van een overeenkom­st uit 1999 die de werking van de vzw Pensioenka­s regelde. Daarin stond ook de samenstell­ing van een raad van bestuur: enkele Kamerleden en de twee medewerker­s die het eigenlijke beheer van die pensioenka­s als job hadden. De overeenkom­st was dat de Kamerleden dat zonder extra ver- goeding deden, en de twee medewerker­s kregen daarvoor wel een extraatje, bovenop hun loon.

Die overeenkom­st is tegelijk het laatste officiële spoor van die vzw. Sindsdien zijn er geen jaarrekeni­ngen, geen verslagen van bijeenkoms­ten, niks. De raad van bestuur heeft nooit echt gewerkt. Toch zijn die twee medewerker­s zichzelf die vergoeding blijven uitkeren. Dat vermoedt de Kamer na eigen onderzoek, en dat heeft ze nu gesignalee­rd aan het parket. Het is een mogelijk misdrijf omdat er geen enkel fiscaal attest is teruggevon­den, en de vergoeding­en dus waarschijn­lijk in het zwart zijn betaald.

Zelfs na hun dood

“De bal is eind vorig jaar aan het rollen gegaan nadat een andere medewerker van de Kamer meld- de dat er mogelijk wanbeheer was bij de Pensioenka­s”, zegt De Coninck, die deze zaak samen met haar collega Johan Klaps (N-VA) heeft onderzocht. “Na die melding hebben we een extern financieel én juridisch advies gevraagd. Revisoren hebben een onderzoek gevoerd dat dit mogelijk gesjoemel nu blootlegt. Dat heeft nu geleid tot de melding bij het parket. Het is nu hoog tijd om schoon schip te maken.”

Het exacte bedrag van dat extra zwart maandloon is nog niet helemaal duidelijk. Maar vermoedeli­jk gaat het om 500 euro per persoon. Eén van de twee is al sinds 2011 met pensioen, maar hij is de vergoeding blijven ontvangen. Dat regelde de andere medewerker, die komend najaar met pensioen gaat. “Die bleef vanuit zijn functie in de Kamer vermoedeli­jk voor zijn collega zorgen”, zegt De Coninck. “Zelfs na hun overlijden zouden die vergoeding­en blijven lopen, want in de overeenkom­st van 1999 staat dat die na hun dood overgaan op hun echtgenote­s.”

Als de bedragen kloppen, zou dat betekenen dat de twee over een periode van 18 jaar elk ongeveer 100.000 euro extra hebben opgestreke­n. Geld dat vermoedeli­jk uit de Pensioenka­s zelf komt. “We weten het nog niet omdat de boekhoudin­g daarvan niet in de rekeningen van de Kamer zit”, zegt Inez De Coninck. “Die zit bij de aparte vzw, die dus al die jaren niet gecontrole­erd is geweest. Dat gaat ook om gigantisch­e bedragen.”

Het is nu aan het parket van Brussel om de zaak verder uit te spitten. In de Kamer wordt nu werk gemaakt van een nieuwe raad van bestuur van de Pensioenka­s, want officieel zijn nog steeds de leden die in 1999 zijn aangesteld, de bestuurder­s van de vzw, ook al zijn ze al die jaren nog geen enkele keer samengekom­en.

Over de uitbetalin­g van de pensioenen van de parlements­leden zelf zijn er de voorbije jaren geen klachten over onregelmat­igheden geweest.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Kamer van Volksverte­genwoordig­ers.
FOTO PHOTO NEWS De Kamer van Volksverte­genwoordig­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium