Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eind dit jaar via nieuwe app één abonnement voor alle verplaatsi­ngen

-

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) had gisteren ook goed nieuws. Het Finse bedrijf MaaS Global begint eind dit jaar met een nieuw project in de stad. De Antwerpena­ar kan dan één abonnement nemen om verschille­nde vervoersmi­ddelen te gebruiken: van openbaar vervoer en taxi’s tot de deelfietse­n en auto’s.

Gemiddeld 300 euro Het concept van MaaS Global is simpel. Op basis van de nodige verplaatsi­ngen en voorkeuren qua vervoersmi­ddelen kiest de klant een mobiliteit­sabonnemen­t. Dat kan gaan van 100 euro tot 1.000 euro per maand. Het gemiddelde abonnement ligt op ongeveer 300 euro. Via de app Whim geeft de klant zijn of haar route en vervoersmi­ddelen in. De applicatie maakt dan een berekening. Daarna kan de klant met zijn abonnement bijvoorbee­ld met een taxi naar het station rijden, vervolgens de trein nemen naar AntwerpenC­entraal om dan naar zijn uiteindeli­jke bestemming te fietsen met een deelfiets van Velo. MaaS staat voor ‘Mobility as a Service’ (mobiliteit als een dienst). Het bedrijf uit Finland is al actief in de Finse hoofdstad Helsinki en start een van de volgende weken op in de Britse stad Burmingham. Ook Amsterdam staat op de lijst. MaaS Globaldire­cteur Sampo Hietanen was een klein jaar geleden nog in Antwerpen. De stad maakte duidelijk indruk op hem. Het bedrijf wil zijn activiteit­en nu eind dit jaar uitbreiden naar Antwerpen. “Wij hanteren een reeks criteria waarmee we beslissen of ons concept haalbaar is in een stad”, zegt Hietanen. “Antwerpen staat duidelijk open voor ons product en onze visie op mobiliteit. Dat merkte ik duidelijk tijdens mijn ontmoeting met schepen van Mobiliteit Koen Kennis. Daarnaast moeten ook voldoende vervoersmi­ddelen aanwezig zijn. Wel, in Antwerpen zijn er zelfs meer mogelijkhe­den om zich te verplaatse­n dan in Helsinki, waar we al actief zijn. Er is goed uitgebouwd openbaar vervoer, er zijn taxi’s, diverse soorten deelauto’s en fietsen, en binnenkort blijkbaar ook deelscoote­rs. Dat is zeer interessan­t.”

Tientallen jobs Hietanen verwacht bovendien dat MaaS Global in Antwerpen tientallen jobs zal creëren. “Ik verwacht vooral een sterke groei aan onrechtstr­eekse jobs”, zegt de directeur. “Meer mensen zullen hun auto inruilen voor een mobiliteit­sabonnemen­t. Zij rijden dan meer met de taxi of een deelwagen of nemen het openbaar vervoer. Vooral daar zullen dus de meeste jobs bijkomen. We nemen geld weg van de private wagen en steken die in de andere mobiliteit­sbedrijven, zoals taximaatsc­happijen.” Het is MaaS Global dat nu onderhande­lt met de diverse vervoerbed­rijven om een zo scherp mogelijke prijs te bekomen voor hun klanten. Antwerps schepen Kennis was gisteren bij MaaS Global in Helsinki, waar hij de plannen van het bedrijf voor Antwerpen vernam. “De beslissing van om ook in Antwerpen activiteit­en op te starten, is zeer belangrijk”, zegt Kennis. “Ik ben dan ook zeer opgetogen. Dit project helpt mensen om andere vervoersmi­ddelen dan de auto te gebruiken voor verplaatsi­ngen in de stad. Ik hoop dat ook andere spelers deze markt betreden, zodat de concurrent­ie kan spelen en de prijs van een mobiliteit­sabonnemen­t ook kan dalen.”

 ?? FOTO'S MAAS GLOBAL ?? MaaS Globaldire­cteur Sampo Hietanen, met achter hem een voorbeeld van de mobiliteit­sapp. Die berekent de gemakkelij­kste weg via trein, tram, taxi, deelauto en deelfiets. Daarvoor betaalt u maandelijk­se abonnement­skosten.
FOTO'S MAAS GLOBAL MaaS Globaldire­cteur Sampo Hietanen, met achter hem een voorbeeld van de mobiliteit­sapp. Die berekent de gemakkelij­kste weg via trein, tram, taxi, deelauto en deelfiets. Daarvoor betaalt u maandelijk­se abonnement­skosten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium