Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Terugkeren naar het Kiel? Ik zou goed gek zijn”

Antwerpena­ar Ryan Sanusi (25) redt zich met Sp arta Rotterdam in Eredivisie

-

Sparta Rotterdam verzekerde zich op de slotspeeld­ag van het behoud in de Eredivisie. Met dank aan de 25jarige Ryan Sanusi. Geboren in Borgerhout, middenveld­er van beroep en opgeleid bij Germinal Beerschot.

Nee, Sanusi is niet de neef van Rode Duivel Moussa Dembélé. “Onze vaders zijn goed bevriend, maar we zijn geen familie. Kan ook niet, hé: Moussa zijn vader is een Malinees en de mijne een Nigeriaan. Toen we allebei als jeugdspele­r bij Willem II belandden, is dat verhaal een eigen leven gaan leiden, maar er is dus niets van aan. Ik ken Moussa, maar echt contact hebben we niet. Onze vaders soms wel, ja. Overal promoot mijn vader trouwens dat ik in Nederland speel, zeker ook in zijn Antwerps danscafé Izzymaze. Hij is ook de enige mens die me echt kent. En uiteraard komt hij altijd kijken.”

“Het was nipt, maar we hebben ons gered”, begint Sanusi over het behoud van Sparta. “Wij moesten winnen bij Go Ahead Eagles, terwijl Roda JC moest verliezen of gelijkspel­en. Het werd het eerste, terwijl wij met 1-3 gingen winnen. De opluchting was enorm, want er zat toch heel wat spanning op, zeker toen het 1-1 werd. We hebben een feestje gebouwd, ook met de supporter, die naar ons stadion kwamen afgezakt.”

gerhout in Nederland terecht?

Ryan Sanusi: “Ik was pas 18 toen ik na een periode bij Germinal Beerschot bij Willem II belandde. Een sprong in het diepe, maar wel een plaats waar mijn voetbal tot zijn recht zou komen. Ik kreeg bij Willem II een contract van 3,5 seizoenen, maar het liep niet zoals gepland. Via een omweg kwam ik bij Sparta Rotterdam, waar ik zowel qua mensen als qua voetbal in een andere wereld terechtkwa­m. Ik ben nu zes jaar in Nederland, maar ik voel totaal niet de behoefte om terug te keren. Ik zie hier verzorgd en technisch spel. Bovendien zijn de Nederlande­rs wat assertieve­r en socialer en dat bedoel ik niet negatief naar de Belgen toe. Soms mis ik onze mentalitei­t ook wel, want we zijn toch wat meer op onszelf en ook dat heeft een mens wel eens nodig. Maar de stap naar Nederland heeft mijn karakter gevormd. Van nature ben ik introvert, maar als je in Rotterdam niet uit je schulp komt, dan ben je wel gezien. Ik ben hier erg gegroeid als mens.”

In België ben je quasi onbe

b kend . Hoe komt dat?

“Ik speelde niet veel in de Eredivisie en ik vermoed dat maar weinig mensen de tweede klasse hier volgen. Het is dus niet meer dan logisch. Maar dat frustreert me niet, laat staan dat ik er wakker van lig. Ik ben hier om te voetballen en niet om eventueel bekend te worden.”

Volg je als exspeler van Ger

b minal Beerschot de club nog?

“Zeker. Ik weet dat ze alweer kampioen werden. Marc Noë ( assistent

op het Kiel, red.) was nog mijn coach bij de jeugd, en hij was de beste die ik ooit had. Hij heeft uit mij gehaald wat erin zat, dat vergeet ik nooit. Dankzij hem is mijn ontwikkeli­ng als voetballer in gang gezet. Terug naar het Kiel? Ik zou wel gek zijn, want ik speel op het hoogste niveau in Nederland. Maar als Beerschot weer in 1A zit, en dat verwacht ik na komend seizoen, dan weet je maar nooit, want dat is dan plots een ander verhaal ( lacht).”

STIJN DRUANT

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ryan Sanusi gaat neer in het duel met Frederik Jensen (19) van FC Twente.
FOTO PHOTO NEWS Ryan Sanusi gaat neer in het duel met Frederik Jensen (19) van FC Twente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium