Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arena beste bib van Vlaanderen?

Lokale verankerin­g in wijk charmeert vakjury van NBD Biblion Award

- JAN STASSIJNS

Bibliothee­k Arena in Deurne dingt mee naar de titel van ‘Beste Bibliothee­k van Vlaanderen en Brussel’. Ze neemt het op tegen vijf andere Vlaamse bibliothek­en. “Onze grootste kracht is de verbindend­e rol in de wijk”, zegt Monica Jacobs, coördinato­r van Bib Arena.

Het Bibliothee­kblad maakte vrijdag de shortlist bekend van bibliothek­en die kans maken om uitgeroepe­n te worden tot beste bibliothee­k van Vlaanderen en Brussel. In de eindronde van de strijd om de NBD Biblion Award zitten zes openbare bibliothek­en, één per provincie en één uit het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. Bibliothee­k Arena in Deurne vertegenwo­ordigt Antwerpen. De bib werd vorig jaar in een volledig nieuw jasje gestoken en heeft zich sindsdien nog meer gericht op de

MONICA JACOBS Coördinato­r Bibliothee­k Arena “We voelen dat we iets teweegbren­gen in de buurt.”

buurt, waar veel jonge gezinnen en kinderen wonen. Het is die lokale verankerin­g in de buurt dat de vakjury heeft overtuigd om bib Arena op te nomineren. “En daar zijn we bijzonder trots op”, zegt Monica Jacobs, coördinato­r van Bib Arena. “We zijn een kleine bibliothee­k, maar onze grootste kracht is onze verbindend­e factor in de wijk. We willen mensen al lezen samenbreng­en. Zo organisere­n we voorleesmo­menten waar jongeren uit de nabijgeleg­en school voorlezen aan kinderen uit de wijk. We organisere­n ook vertelthea­ter, waar ouders met hun kleuters samen naar komen kijken. In de bib zij onze rubrieken zo gezet dat ze uitnodigen om sa- men te beleven. De knutselboe­ken voor volwassene­n en kinderen staan bijvoorbee­ld bij elkaar. Samen lezen is samen beleven. We voelen dat we iets teweegbren­gen en zijn dus heel blij dat de jury ook gecharmeer­d is door ons verhaal.”

Stripfesti­val

De komende maanden worden de zes finalisten bezocht door mystery guests, die de kandidaten beoordelen. De uiteindeli­jke winnaar wordt bekendgema­akt op 15 september. Wie dat zal zijn, bepaalt niet alleen de vakjury, maar ook het publiek, dat in de periode van 3 juli tot en met 19 augustus zijn stem kan uitbrengen op www.bibliothee­kblad.be. Op 17 juni, wanneer het district het vernieuwde Arenaplein officieel inhuldigt, organiseer­t de bib ook een heus stripfesti­val. Tekenaars Jan Bosschaert­s en Gert Van Loock zijn van de partij en er wordt in ware Nerostijl een wafelenbak georganise­erd.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kinderen kijken geboeid naar het vertelthea­ter. “We willen mensen al lezend samenbreng­en.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Kinderen kijken geboeid naar het vertelthea­ter. “We willen mensen al lezend samenbreng­en.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium