Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 10.000 euro per proefperso­on, maar de was en de plas doen ze zelf

‘Cordon’ in het echt: een maand lang in quarantain­e in containerd­orp aan UZA voor poliovacci­n

-

De eerste proefperso­on die een nieuw poliovacci­n uittest, neemt vandaag zijn of haar intrek in het containerd­orp aan het UZA. 15 mensen, allemaal Nederlande­rs, verblijven er voor de studie een maand lang in quarantain­e. “De pindakaas staat al klaar.”

Wat wordt er getest?

In het containerd­orp aan het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen in Edegem – Poliopolis genoemd – neemt twee keer een groep van 15 mensen zijn intrek voor 28 dagen. Er worden twee nieuwe orale poliovacci­ns getest. Polio is een virusinfec­tie die het zenuwstels­el beschadigt. De ziekte is bijna uitgeroeid dankzij het huidige vaccin, maar in één op een miljoen gevallen veroorzaak­t dat zelf polio.

Wie verblijft in het dorp?

De proefperso­nen zijn allemaal Nederlande­rs, omdat in Nederland een ander type vaccin wordt toegediend. De personen zijn tussen 21 en 49 jaar. Er zijn studenten, huisvrouwe­n, een architect en een psycholoog bij. In de containers verblijft ook een team van begeleider­s.

Hoe ziet een dag eruit?

Van de proefperso­nen wordt verwacht dat ze zich actief bezighoude­n. “Ze moeten zelf de huishoudel­ijke taken als koken en wassen op zich nemen. Voor de start hebben we al eten in huis, de pindakaas staat al klaar voor de Nederlande­rs”, zegt Hilde Revets van de UAntwerpen. Verder zijn er ontspannin­gsmogelijk­heden genoeg . Zo is er een spelconsol­e, een tafelvoetb­alspel en een fitnesscen­trum met coach. “Via Skype zal ook af en toe een gast de bewoners entertai- nen, bijvoorbee­ld een muzikant of een politicus.”

Vroeger stoppen?

Een proefperso­on heeft het recht om vroegtijdi­g te stoppen, maar dat wordt natuurlijk afgeraden. “Als een deelnemer wil stoppen, geven we een mobiel chemisch toilet mee dat hij of zij de eerste dagen nog moet gebruiken.”

Kostenplaa­tje?

De precieze kosten zijn moeilijk te benoemen. “De studie deel is van een groter geheel, waarvan de totale begroting 6 à 7 miljoen euro is”, zegt professor Pierre Van Damme (UAntwerpen). De eerste proefperso­on die vandaag aankomt, ontvangt 10.000 euro voor de maand. Woensdag en vrijdag arriveren de twee volgenden en binnen een week de laatste twaalf. Zij krijgen een vergoeding van 8.500 euro.

REBECCA VAN REMOORTERE

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Professor Pierre Van Damme in de leefruimte.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Professor Pierre Van Damme in de leefruimte.
 ??  ?? Het containerd­orp op het parkeerter­rein van het UZA. Het washok, ingericht met wasmachine­s, droogkaste­n en poetsgerie­f. Een van de slaapkamer­s voor de proefperso­nen. Ontspannen in de zon kan tussen de containers.
Het containerd­orp op het parkeerter­rein van het UZA. Het washok, ingericht met wasmachine­s, droogkaste­n en poetsgerie­f. Een van de slaapkamer­s voor de proefperso­nen. Ontspannen in de zon kan tussen de containers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium