Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Controle op maaltijden in ziekenhuiz­en

- (sco)

Vers bereid, gezond en lekker eten. Het lijkt een evidentie in een ziekenhuis, maar dat is het allerminst. Uit cijfers blijkt dat ziekenhuiz­en gemiddeld 7,41 euro per dag spenderen aan maaltijden voor patiënten. Kamerlid Yoleen Van Camp (NVA) pleit voor meer middelen en strengere normen.

Wie al eens een ziekenhuis­maaltijd voorgescho­teld heeft gekregen, weet dat het op z’n best doordeweek­se voedzame kost is en op z’n slechtst een ervaring die menig culinair recensent niet zou overleven. Ziekenhuiz­en besteden gemiddeld 7,41 per dag per patient aan ingrediënt­en. Dat blijkt uit cijfers uit 2014 die N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp heeft opgevraagd bij bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld). “Maar wat ziekenhuiz­en effectief besteden aan eten, volgt in de praktijk niemand op”, zegt Van Camp. Daarom haar voorstel: geef ziekenhuiz­en een degelijke basisfinan­ciering en beloon ze voor de inzet op kwaliteits­volle voeding. Bovendien wil Van Camp ook kwaliteits­normen opleggen. “Er wordt streng toegezien op de hygiëne in de keuken, waarom zou hetzelfde niet kunnen voor de kwaliteit van maaltijden?”

Erbarmelij­k eten

Want vandaag is die erbarmelij­k, bevestigt verpleegku­ndig docent Bart Geurden (Karel de Grote Hogeschool en UAntwerpen). “In tijden waarin onze samenlevin­g de mond vol heeft van gezond en vers eten zijn ziekenhuiz­en een grote contradict­ie.” Dus vindt hij controles een goed idee. “Voedsel is een te makkelijke kostenpost om te besparen. Ziekenhuiz­en besteden hun keuken vaak uit aan private partners.”

Volgens de cijfers van De Block hebben negentig ziekenhuiz­en in Vlaanderen een eigen keuken en tien niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium