Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roze ballonnen, en dan een bom

TERREUR IN 22 slachtoffe­rs en 59 gewonden omdat jonge extremist zelfgemaak­te bom laat ontploffen in concerttem­pel

- YVES DELEPELEIR­E

Met zijn aanslag na het concert van Ariana Grande had een moslimextr­emist een duidelijk doelwit voor ogen: kinderen. We leken gewend te raken aan terreur, maar hiermee zijn de gruwelijke grenzen nog wat meer verlegd.

“Haar telefoon is dood. Haar vader is haar aan het zoeken. Er zijn zo veel mensen die haar daarbuiten zoeken. Als iemand iets ziet, contacteer mij. Geef haar jouw telefoon en laat haar mij bellen. Ik wil haar gewoon terug bij mij thuis.”

De publieke hartenkree­t van Charlotte Campbell op radio en tv ging gisteren de wereld rond. Haar 15-jarige dochter Olivia was maandagavo­nd met haar beste schoolvrie­ndin naar de Manchester Arena afgezakt, waar het Amerikaans­e tieneridoo­l Ariana Grande voor meer dan 20.000 – vooral jeugdige – toeschouwe­rs optrad. Toen op het einde van de show ro-

neerdwarre­lden en het publiek de zaal begon te verlaten, blies een zelfmoordt­errorist zich in een verbinding­shal van de zaal op.

22 mensen stierven, onder wie ook kinderen en jongeren. 59 mensen raakten zwaar- of lichtgewon­d en werden naar acht ziekenhuiz­en overgebrac­ht. Twaalf gewonden zijn jonger dan 16.

In de chaos en paniek verloren veel mensen hun schoenen of telefoon, raakten kinderen van hun ouders gescheiden en vonden velen elkaar pas na lang zoeken terug. Vreemden ontfermden zich over ontredderd­e kinderen, zoals Paula Robinson (48) uit West Dalton. Zij had de concertzaa­l net verlaten toen de bom ontplofte en tientallen gillende meisjes naar buiten kwamen gerend. Ze bracht een vijftigtal kinderen en jongeren in veiligheid in de lobby van een hotel. Daarna zette ze haar gsm-nummer op Facebook, zodat ongeruste ouders haar konden bellen. Tot gisteren vingen verschille­nde hotels verdwaalde jongeren op.

Meisje van 8

Meteen na de aanslag begonnen mensen op sociale media op te roepen om hun zoon, dochter, broer, zus of vriend te helpen zoeken. In een mum van tijd circuleerd­en tientallen, zo niet honderden foto’s van vermisten, vooral van tieners. Zij waren maandag dan ook massaal aanwezig.

Net als Taylor Swift en Miley Cyrus is Ariana Grande momenteel een van de populairst­e tieneridol­en, vooral bij meisjes van 10 tot 18. Elk optreden van haar lokt duizenden jonge fans. Vaak gaan ze in groepjes, zonder hun ouders. Zoals bij elk optreden van Grande stonden ook maandagavo­nd veel ouders hun kinderen buiten of in de coulissen van de zaal op te wachten.

Een van de eerste slachtoffe­rs die gisteren konden worden geidentifi­ceerd, was Georgina Callander (18). Volgens The Evening

Standard overleed ze in het ziekenhuis met haar moeder aan haar zijde. Ze was een grote fan van Grande. Twee jaar geleden stond ze met haar nog op de foto. In een laatste tweet had het meisje laten weten dat ze enorm uitkeek naar het optreden.

Ook Saffie-Rose Roussos uit Leyland overleed aan haar verwonding­en. Ze was amper 8 en ging samen met haar zus en moeder naar het concert. Haar familie was haar in de chaos kwijtgeraa­kt en had haar als vermist opgegeven.

Lafhartig

Door de zware tol en de jonge leeftijd van de slachtoffe­rs sprak de Britse premier Theresa May gisteren van een “aanval die de jongsten in onze samenlevin­g met kille berekening heeft getroffen”. Volgens May koos de terrorist bewust het tijdstip en de plaats om zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken – aan een van de uitgangen van de concertzaa­l, net na afloop: “Alle terroristi­sche daden zijn laffe aanvallen op onschuldig­e mensen, maar deze aanval onderschei­dt zich door zijn vreselijke, ziekmakend­e lafheid, door met opzet onschuldig­e, weerloze kinderen en jonge mensen te viseren die eigenlijk moesten genieten van een van de meest memorabele avonden uit hun leven.”

Overal ter wereld betuigden politici hun medeleven en veroordeel­den ferm de “lafhartigh­eid” van de aanslag. De Australisc­he premier Malcolm Turnbull verwoordde het misschien nog het best door te zeggen dat dit “een aanslag op de onschuld zelf” is. “Niets is laakbaarde­r dan het vermoorden van kinderen.”

Hoger niveau

Als het klopt dat IS of een lone

wolf met sympathieë­n voor IS met deze aanslag doelbewust kinderen en jongeren heeft willen viseren, en niet eender welk concert in de Manchester Arena heeft uitgekozen om een aanslag te plegen, lijkt de terreurorg­anisatie – voor de zoveelste keer – een next

level van barbaarshe­id te hebben bereikt.

Met de aanslag in de Bataclan in Parijs viseerde IS ook al concert- gangers, maar ging het om een ouder publiek. Bij de aanslag met een vrachtwage­n in Nice stierven ook veel kinderen die er met hun ouders naar het vuurwerk waren gaan kijken, maar was vooral de datum symbolisch: de Franse nationale feestdag.

Het is de eerste keer dat kinderen en jongeren in hun hart, in hun eigen leefwereld worden getroffen: op een concert van hun grootste idool, een plek waar ze met vrienden en vriendinne­n onbezorgd plezier maken. Samen met zo veel jonge levens lijkt sinds maandagavo­nd ook de laatste illusie van veiligheid dood.

Gisteravon­d wachtte Charlotte Campbell nog altijd op nieuws over haar dochter. “Het is het afschuweli­jkste gevoel, weten dat je dochter daar is en dat je haar niet kunt vinden”, getuigde ze. Terwijl haar familie overal zocht, bleef Campbell thuis. Voor het geval dat haar dochter ineens voor de deur zou staan.

 ?? FOTO AP ?? Saffie Roussos, met haar 8 jaar het jongste slachtoffe­r.
FOTO AP Saffie Roussos, met haar 8 jaar het jongste slachtoffe­r.
 ?? FOTO AP ?? Slachtoffe­rs in de verbinding­shal van de Manchester Arena.
FOTO AP Slachtoffe­rs in de verbinding­shal van de Manchester Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium