Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dader was bekend bij Britse autoriteit­en

Zelfmoordt­errorist met Libische roots groeide op in Manchester

- WOUTER LAMON

De 22jarige Salman Abedi pleegde de aanslag in Manchester. De politie onderzoekt of hij alleen handelde of deel uitmaakte van een wijder netwerk.

De Amerikaans­e tv-zender CBS berichtte gisteren als eerste dat de naam van de vermeende dader bekend was. Het zou gaan om Salman Abedi, een 22-jarige man die al voor de aanslagen bekend was bij de Britse autoriteit­en. Waarvoor precies, is onduidelij­k. Volgens The Daily Telegraph is Abedi geboren in Manchester en heeft hij Libische roots.

Al voor die identifica­tie had terreurorg­anisatie IS de aanslag opgeëist via een bericht dat door Amaq, haar persbureau, werd vrijgegeve­n. Het meldde dat een “soldaat van het kalifaat” de bom had geplant. Dat ging echter in tegen een statement van Ian Hopkins, de hoofdcommi­ssaris van Manchester. Die had eerder op de dag laten weten dat de aanslag uitgevoerd was door een man die een “geïmprovis­eerd springtuig” tot ontploffin­g had gebracht, en bij de explosie zelf om het leven was gekomen. Die contradict­ie maakt de meeste experts sceptisch.

Ook de cijfers die het IS-bericht vermeldt, kloppen niet. Volgens Amaq kwamen dertig “kruisvaard­ers” om het leven en vielen er zeventig gewonden. Dat is een lichte overdrijvi­ng: in werkelijkh­eid gaat het om 22 doden en 59 gewonden. BBC-journalist Gordon Corera meent dat het gebruik van de vage term “soldaat van het kalifaat” zou kunnen betekenen dat de aanval niet uitgevoerd werd in opdracht van IS, maar eerder door de organisati­e werd geïnspiree­rd, en dan pas later opgeëist.

Huiszoekin­gen

Voorlopig weten de veiligheid­sdiensten nog niet of Abedi alleen handelde. “Onze prioriteit blijft om uit te zoeken of de dader alleen werkte of deel uitmaakte van een groter netwerk”, zei Hopkins gisteren.

Bij een huiszoekin­g in Fallowfiel­d, de wijk in Zuid-Manchester waar Abedi opgroeide, werd een gecontrole­erde ontploffin­g uitgevoerd. In een andere buurt, Whalley Range, arresteerd­e de politie een 23-jarige man. Hij zou mogelijk de broer van Abedi zijn.

Ook een andere aanhouding, die overigens niets te maken had met de ontploffin­g in Manchester Arena, veroorzaak­te gisteren even tumult in de stad, omdat het winkelcent­rum Arndale Centre ontruimd moest worden en bezoekers in paniek wegrenden.

Volgens het OCAD, het Belgische coördinati­eorgaan voor dreigingsa­nalyse, is er geen link tussen de aanslag en ons land. Het dreigingsn­iveau blijft dus ongewijzig­d op 3.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium