Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook mogelijk bij ons”

Eddy Faus, CEO Scorpions Security, zorgt voor beveiligin­g in en rond Sportpalei­s

- JORIS VAN DER AA

Een aanslag zoals in Manchester kan helaas ook bij ons gebeuren, zegt Eddy Faus, CEO van bewakingsb­edrijf Scorpions Security, dat gespeciali­seerd is in het beveiligen van grote concerten in het Sportpalei­s. “De mogelijkhe­den van bewakingsa­genten om in te grijpen, zijn beperkt.”

Wie geregeld naar concerten in het Sportpalei­s gaat, of de bloemetjes gaat buitenzett­en op festivals als Tomorrowla­nd, Summerfest of Laundry Day, heeft ongetwijfe­ld al te maken gekregen met de manschappe­n van Eddy Faus, de grote baas van Scorpions Security. Het bewakingsb­edrijf is gespeciali­seerd in het bewaking van horecazake­n, grote evenemente­n en havenbedri­jven.

Een aanslag zoals in de Manchester Arena, het is de nachtmerri­e van een bewakingsa­gent. “Ik kan me niet uitspreken over de beveiligin­g in Manchester, want in elk land is de wetgeving anders wat betreft de bevoegdhed­en van bewakingsb­edrijven”, zegt Faus. “Onze bewakingsa­genten zijn vrij beperkt in wat ze mogen doen. Wij mogen bijvoorbee­ld niet iedereen systematis­ch fouilleren, als we dat zouden willen. Onze mensen zijn ook niet gewapend. Als een terrorist wil toeslaan, is het dus zeer moeilijk om hem nog tegen te houden.”

“De komst van de para’s, bijvoorbee­ld aan het Sportpalei­s, heeft dus wel een zekere meerwaarde. Een terrorist die wil beginnen schieten op een menigte, kan door de para’s worden uitgeschak­eld. Maar een para kan een terrorist met een bomgordel ook niet tegenhoude­n. Als je me dus vraagt of een aanslag zoals in Manchester ook bij ons mogelijk is, dan is het antwoord: ja, helaas wel.”

Besparen

Hoe streng de beveiligin­g is bij evenemente­n, hangt volgens Faus vooral af van de organisato­ren van evenemente­n. “Het inzetten van bewakingsa­genten kost geld. Kort na aanslagen merk je dat organisato­ren het beveiligin­gsniveau optrekken, maar na een tijdje merk je dat ze op de beveiligin­g willen besparen. ‘Kunnen we het niet met wat minder bewakingsa­genten doen?’, is een vraag die we geregeld krijgen. Vlak voor Nieuwjaar werden we geconfront­eerd met een organisato­r die vroeg of we drie agenten konden leveren voor een feest met nieuwjaar. Ik vroeg: hoeveel bezoekers verwacht je? Bleek dat er drie- tot vierduizen­d bezoekers zouden opdagen. We hebben die opdracht geweigerd, maar achteraf vernam ik dat een andere firma wel bereid was om drie bewakingsa­genten te leveren. Het evenement is dan ook stilgelegd moeten worden, omwille van de vele incidenten.”

Volgens Faus schort er in ons land iets aan de wetgeving. “In Nederland is men verplicht om een minimum aantal bewakingsa­genten in te zetten per 250 bezoekers. In ons land bestaat dat soort normen helemaal niet. We stellen ook vast dat sommige bedrijven goed opgeleide bewakingsa­genten vervangen door stewards. Men probeert steeds te bezuinigen op de veiligheid, tot er weer een nieuw incident gebeurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium