Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop de verspillin­g met zinloze archeologi­enota’s”

Steden, werkgevers en bedrijven klagen over verplichti­ng bij werkzaamhe­den

- DIRK HENDRIKX

Alleen al in de provincie Antwerpen moeten er per maand een stuk of negentig archeologi­enota’s worden opgemaakt bij bouwwerken. “Vaak is dat pure verspillin­g. Wij weten zelf wel of er iets waardevols in de grond zou kunnen zitten”, zegt Antwerps schepen Rob Van de Velde (NVA).

Een archeologi­enota geeft aan of het op een bouwwerf nodig is om te zoeken naar archeologi­sche schatten. Vroeger bekeek de Vlaamse administra­tie dat zelf, nu moeten bouwheren daar archeologe­n voor inhuren. Tenminste als het gaat om werven in ste- delijke gebieden, in zones met archeologi­sche waarde of bij grote oppervlakt­es.

Particulie­ren hebben er meestal geen last van. Lokale overheden en projectont­wikkelaars wél regelmatig. In de stad Antwerpen worden jaarlijks zo’n drieduizen­d bouwvergun­ningen afgeleverd. Bij een paar honderd daarvan zijn archeologi­enota’s verplicht.

Dubbel werk

“Er is niks mis met het idee dat je wat waardevol is niet zomaar onder beton stopt, maar de regeling is niet efficiënt”, zegt de Antwerpse schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Erfgoed Rob Van de Velde. “Wij hebben in Antwerpen zelf zo ongeveer het volledige ar- cheologisc­he patrimoniu­m in kaart gebracht. We hebben ook zelf archeologe­n in dienst. Die nota’s zijn meestal dubbel werk en dus zinloos. Soms komen de archeologe­n gewoon bij ons de gegevens opvragen die ze in hun nota gebruiken. En als wij zelf bouwheer zijn, moeten we een externe archeoloog betalen om ons te vertellen wat we al weten.”

Rob Van de Velde vraagt “ontvoogdin­g”: dat de stad zelf bevoegd wordt voor het archeologi­sche beheer. Nu moeten de nota’s worden voorgelegd aan het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed. 20% van de nota’s wordt dan ook nog geweigerd omdat ze niet aan de vereisten voldoen. “Er is een vereenvoud­ig- de procedure gecreëerd, maar die geldt slechts voor 30% van de dossiers”, zegt Van de Velde.

Enorme vertraging­en

Ook de Mechelse schepen Greet Geypen (Open Vld) klaagt over de procedure. “De archeologe­n zijn overgevraa­gd, waardoor je enorme vertraging­en krijgt. Zo is het lastig om een deugdelijk­e planning op te maken.”

Dezelfde verzuchtin­gen zijn te horen bij ondernemer­sorganisat­ies Voka en Unizo. “De bouwheer moet de archeologe­n ook zelf betalen. Het gaat al gauw om 1.000 tot 2.000 euro”, zegt expert Piet Vanden Abeele van Unizo.

Woordvoers­ter Birgit Van Damme van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed zegt dat de grieven bekend zijn. “Dit systeem is nog maar een jaar oud, er is marge voor verbeterin­g.” Er is ook een formele evaluatie gepland. “Het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois

(N-VA, red.), bevoegd voor deze materie, is daarmee bezig. Nog voor het zomerreces willen ze afronden. In het najaar kan het dan naar het parlement.”

Of de door steden gewenste volledige ontvoogdin­g er komt, is nog maar de vraag. Gemeenten kunnen nu wel al aanvragen om nota’s zelf te mogen goedkeuren, via een erkenning als zogenaamde onroerende­rfgoedgeme­ente.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium