Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1,3 miljoen Belgen kunnen straks niet meer bellen

-

Meer dan 1,3 miljoen Belgen zullen volgende week plots merken dat hun gsmlijn afgebroken is: zij hebben een prepaidkaa­rt, en hebben die ondanks alle verwittigi­ngen niet geregistre­erd. Volksverte­genwoordig­er Veli Yüksel (CD&V) stelt voor om de termijn te verlengen, want een deel van die anonieme simkaarten zit in alarmen.

Vanaf 7 juni moet van alle telefoonka­arten bekend zijn wie ze gebruikt. De telefoonbe­drijven moeten alle anonieme simkaarten tegen dan blokkeren. De voorbije maanden hebben ze daar op alle mogelijke manieren publici- teit rond gevoerd, en hen het ene sms’je na het andere gezonden. Deels tevergeefs: ongeveer één op de drie klanten heeft dit nog niet gedaan, zo heeft minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) aan parlements­lid Veli Yüksel laten weten. “Dat is gigantisch veel”, vindt Yüksel. Er zou beter alsnog een grote campagne gevoerd worden. De minister zou ook beter uitstel geven.”

Alarminsta­llaties

Maar De Croo is dit niet van plan. “Die maatregel is al lang bekend”, zegt hij. Maar Yüksel wijst erop dat het probleem verder gaat dan mensen die niet meer kunnen bellen. Anonieme simkaarten blijken ook in alarminsta­llaties en andere domotica te zitten, en die reageren niet op de vele sms'jes van telecomope­ratoren.

Telenet, het moederbedr­ijf van operator Base, erkent dit. “Meestal zijn dat kaarten met abonnement­en, maar niet altijd. Wij raden mensen met een alarm

installati­e aan om hierover contact op te nemen met hun installate­ur”, zegt woordvoers­ter Isabelle Geeraerts.

Telenet gaat op 7 juni alle betrokkene­n afsluiten. Maar wie binnen het jaar naar een Basewinkel gaat met zijn afgesloten gsm, zal prompt zijn nummer kunnen terugkrijg­en als hij zich identifice­ert. Proximus begint op 29 mei al met geleidelij­k aan alle nummers af te koppelen. “Wij geven hen tot 7 september om zich weer aan te melden”, zegt woordvoerd­er Jan Margot.

Volgens telecomwaa­khond BIPT begonnen de aanmelding­en de voorbije weken iets vlotter binnen te komen: de laatste twee weken maakten 275.000 anonieme bellers zich bekend. Daardoor zit het BIPT nu aan 2,4 miljoen registrati­es op 3,7 miljoen kaarten.

De regering wou komaf maken met de anonieme simkaarten in de strijd tegen het terrorisme. Al merken critici op dat in het buitenland wel nog anonieme kaarten verkocht worden.

 ?? FOTO RR ?? Simkaarten die niet geregistre­erd zijn, worden afgesloten.
FOTO RR Simkaarten die niet geregistre­erd zijn, worden afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium