Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vreesde dat ze ons voor maanden zouden opsluiten”

Twee leden van Trekt Uw Plant vrijgelate­n uit gevangenis

- JONATHAN BERNAERTS

Twee leden van Trekt Uw Plant, een cannabiscl­ub waar collectief wiet geteeld wordt voor eigen gebruik, zijn gisterenav­ond vrijgelate­n. Bijna drie weken zaten bestuursli­d en standupcom­edian Manu Moreau en voorzitste­r Els V. in de cel. Een derde lid zit nog vast omdat hij niet in beroep is gegaan.

Een handvol sympathisa­nten stond Manu Moreau en Els V. gisteren op te wachten in de Antwerpse Begijnenst­raat. Om 20u zwaaiden de gevangenis­poorten open en kwamen de twee naar buiten. Het weerzien was bijzonder hartelijk: de leden van Trekt Uw Plant vlogen elkaar in de armen, er werd gekust en geknuffeld.

“Tijd in cel viel mee”

“Ik vreesde dat ze ons voor maanden zouden opsluiten, tot aan een proces in de rechtbank”, vertelt een zichtbaar opgeluchte Manu Moreau. “Al moet ik wel eerlijk zijn: mijn tijd hier in de gevangenis is best meegevalle­n. De medewerker­s en de gedetineer­den waren vriendelij­k. Als nieuweling werd ik door mijn celgenoten snel wegwijs gemaakt.”

Moreau betreurt wel dat hij überhaupt in de gevangenis belandde op verdenking van handel, vervaardig­ing en bezit van verdovende middelen in vereniging en ook van witwassen. “Het is alsof we bij Trekt Uw Plant grove criminelen zijn, die op grote schaal drugs verhandele­n. Wel, dat zijn we dus niet”, zegt Moreau. “We willen gewoon op een legale en transparan­te manier cannabis kweken. Het is allerminst onze bedoeling om mensen aan te zetten om cannabis te gebruiken, we willen ze net informeren over hoe er op ene verantwoor­de manier mee om te gaan. Het wordt hoog tijd dat cannabis uit de criminele sfeer wordt gehaald. Men vergeet dat er veel medicinale gebruikers zijn die een betere levenskwal­iteit nastreven. De politiek moet dringend een legaal kader scheppen.”

De zaak ging begin mei aan het rollen, toen de drugsbriga­de van de Antwerpse politie achttien gelijktijd­ige huiszoekin­gen uitvoerde bij leden van Trekt Uw Plant. Vijf van hen werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Drie mensen werden ook effectief aangehoude­n: Els V., bestuursli­d en Manu Moreau en Francesco S., een kweker.

Derde lid zit nog vast

De Antwerpse kamer van inbeschuld­igingstell­ing besliste gisteren dat Manu Moreau en Els V. mochten vrijkomen. Ze kregen geen voorwaarde­n opgelegd. Francesco S., die niet in beroep was gegaan tegen de verlenging van zijn aanhouding door de raadkamer, zit nog steeds vast.

“De vrijlating van mijn cliënte is niet meer dan logisch, ze heeft geen strafbare feiten gepleegd”, zegt Els V.’s advocaat Jos Van der Velpen. “Trekt Uw Plant is enkel gericht op het bezorgen van cannabis aan haar eigen leden. Van een georganise­erde drugshande­l met het oog op een zo groot mogelijke winst is dus geen sprake. Eerlijk gezegd, ik begrijp de demarche van het parket niet. Trekt Uw Plant is in het verleden al twee keer voor het hof f van beroep verschenen. Telkens kwam er een vrijspraak.”

Legale productie

Trekt Uw Plant probeert al jaren om een soort van legale cannabispr­oductie op te zetten. De vereniging baseert zich op een ministerië­le omzendbrie­f die stelt dat een particulie­r een cannabispl­ant mag bezitten voor eigen gebruik. De leden geven hun cannabispl­ant in beheer bij een teler. Die zorgt voor de verzorging van de hennepplan­ten en de oogst van de wiet zelf. De leden van de vzw betalen behalve lidgeld, ongeveer 7 euro per gram cannabis. De vzw betaalt de telers ongeveer 4 euro per gram.

Maandenlan­g telefoon afgetapt

Het Antwerpse parket heeft grote twijfels bij het systeem en de werkwijze van de vzw. De speurders tapten maandenlan­g de telefoons af van de kernleden van de vzw. Ze vermoeden dat de organisati­e meer cannabis produceert dan er aan de eigen leden kan worden verstrekt, omdat er aanwijzing­en zijn dat er voorraden worden aangelegd. Bovendien heeft het gerecht ook ernstige vragen bij het feit dat er zeer grote geldbedrag­en van de rekening van de vzw worden afgehaald.

De arrestatie­s van de Trekt Uw Plant-leden zorgden voor grote ophef. Een twintigtal leden en sympathisa­nten kwam begin mei naar het Antwerpse justitiepa­leis om de aangehoude­nen een hart onder de riem te steken. Onder meer stand-upcomedian Nigel Williams, Jeron Dewulf (van het Q2-programma Foute Vrienden) en zangeres Slongs Dievanongs waren van de partij.

“Ik ben tevreden dat het gerecht die twee heeft vrijgelate­n”, reageert Nigel Williams, die gisteren in Barcelona een zaalshow speelde. “Was het nu echt nodig om hen op te sluiten? Er zijn zware fraudeurs die geen seconde in de bak vliegen. Ons kent ons, zeker?”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Voorzitste­r Els V. komt juichend uit de gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat.
FOTO WIM HENDRIX Voorzitste­r Els V. komt juichend uit de gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat.
 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Standupcom­edian Manu Moreau vliegt de sympathisa­nten in de armen na zijn vrijlating.
FOTO WIM HENDRIX Standupcom­edian Manu Moreau vliegt de sympathisa­nten in de armen na zijn vrijlating.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium