Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kamer zet mes in loon voorzitter

Siegfried Bracke mag maximum 1 euro meer verdienen dan premier

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Er is een consensus in de maak om het mes in het loon van de Kamervoorz­itter te zetten. Die zal nog slechts 1 euro meer mogen verdienen dan de premier. Siegfried Bracke (NVA) blijft per slot van rekening de eerste burger van het land.

De parlementa­ire werkgroep Politieke Vernieuwin­g is het erover eens dat het loon van de Kamervoorz­itter in de toekomst nog maar 1 euro meer mag bedragen dan dat van de premier. Vandaag verdient Kamervoorz­itter Bracke ongeveer 15.000 euro netto per maand. De premier moet het stellen met zo’n 11.000 euro.

Die euro extra waar de parlements­voorzitter op zou kunnen rekenen, heeft vooral een symbolisch­e betekenis. De Kamervoorz­itter is nog altijd de eerste burger van het land. “Het is het parlement dat de regering controleer­t en de Kamervoorz­itter vertegenwo­ordigt dat parlement”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep. En om die hiërarchie duidelijk te maken, zal de Kamervoorz­itter kunnen rekenen op 1 euro extra.

Tweederdem­eerderheid

Er is bij de Kamerleden veel minder eensgezind­heid over de extraatjes die een Kamervoorz­itter mag verdienen. Siegfried Bracke was mee de oorzaak van de oprichting van de werkgroep Politieke Vernieuwin­g, nadat was bekendgera­akt dat hij naast zijn voorzitter­schap ook nog consultant was bij Telenet.

“Het voorzitter­schap moet een exclusieve functie zijn”, zegt Kristof Calvo (Groen). “Alleen zo is duidelijk dat de voorzitter boven alles en iedereen staat.” Groen pleit er ook voor dat de Kamervoorz­itter niet langer een functie is die ‘uitgedeeld’ wordt bij de regeringsv­orming, maar dat het iemand is die gedragen wordt door een tweederdem­eerderheid van het parlement.

Ook CD&V is voorstande­r van een verregaand­e decumul. “Wij pleiten voor soortgelij­ke regels zoals die voor ministers gelden”, zegt Franky Demon. Ministers mogen sowieso geen lokaal politiek mandaat uitoefenen en ze mogen ook niet zetelen in raden van bestuur tijdens hun mandaat.

Zover wil de N-VA niet gaan. “Consultanc­yopdrachte­n moeten worden verboden”, zegt Brecht Vermeulen. Maar hij vindt het geen probleem dat een Kamervoorz­itter in een raad van bestuur – privé of publiek – zou zitten. “Beschikbaa­rheid, onpartijdi­gheid en onafhankel­ijkheid moeten de leidraad vormen.”

De werkgroep Politieke Vernieuwin­g gaat op zoek naar een zo groot mogelijk consensus. Maar het is uiteindeli­jk het Bureau van de Kamer dat beslist. Dat Bureau is samengeste­ld uit politici van alle overtuigin­gen, leidt de Kamer en stelt ook het reglement op. Het Bureau probeert zo veel mogelijk in consensus te beslissen. Maar als dat niet lukt, wordt er soms gestemd. Het zal dus van het Bureau afhangen of het loon van de Kamervoorz­itter snel wijzigt. “Ik ben ervan overtuigd dat Siegfried Bracke er geen probleem mee heeft als er volgend jaar al een knip in zijn vergoeding komt”, zegt Vermeulen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Kamervoorz­itter Siegfried Bracke ( links) en premier Charles Michel in de Kamer.
FOTO BART DEWAELE Kamervoorz­itter Siegfried Bracke ( links) en premier Charles Michel in de Kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium