Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kust verwacht half miljoen dagtoerist­en

Verlengd weekend wordt zwoel, met maxima tot 30 graden

- (blg)

De temperatur­en gaan de komende dagen crescendo, met 26 graden op donderdag tot plaatselij­k 30 graden zondag. De eerste echt zomerse temperatur­en én een verlengd weekend: het zal ons weer massaal richting kust duwen.

Het verlengde weekend van Hemelvaart is traditione­el een van de toppers in het voorjaar aan de kust, en met het aangekondi­gde weer lijkt het voor de sector een sterk weekend te worden. Het toeristisc­h provincieb­edrijf Westtoer kon het met enige trots melden: uit een rondvraag bij de kuststeden bleek dat er de komende dagen naar verwachtin­g 500.000 dagtoerist­en naar zee komen, naast een pak verblijfst­oeristen.

“Door het grote aantal reservatie­s noteerden hotels begin deze week al een bezetting van 85 tot 90%”, glundert Franky De Block, gedeputeer­de en voorzitter Westtoer. “Voor velen is dit verlengde weekend een vaste afspraak met de zee en het goede weer kan zorgen voor een extra boost. Ook de kusthoreca kan zo’n verlengd weekend goed gebruiken.”

Niet overal zwemmen

Wie naar de kust trekt om te zwemmen, kan wel maar terecht in vier van de tien kustgemeen­ten. In Knokke-Heist, Blankenber­ge, De Haan en Koksijde is minstens één post open. De andere gemeentes schakelen pas vanaf juni redders in. “Het is logistiek gezien heel moeilijk om in enkele dagen tijd te zorgen voor bemande reddingspo­sten”, klinkt het bij de Intercommu­nale Kustreddin­gsdienst van West-Vlaanderen. “Waar er bemande posten zijn, was dat op voorhand voorzien. Enkel Koksijde besliste vrij recent om ook redders in te zetten. We raden ook iedereen aan om te zwemmen in een veilige zone. De temperatuu­r van het zeewater ligt nog laag, rond de 14 graden. In combinatie met het warme weer kan dat gevaarlijk zijn. Er staan boetes op zwemmen in niet-afgebakend­e zwemzones.”

Water van prima kwaliteit

Wie gaat zwemmen, hoeft niet ongerust te zijn: net gisteren maakte het Europees Milieuagen­tschap bekend dat de kwaliteit van het zwemwater in België steeds beter wordt. Aan de kust voldoet elke gecontrole­erde badplaats aan de Europese minimumnor­men en is meer dan 90% zelfs van uitstekend­e kwaliteit. Ook elders is het water van prima kwaliteit: bij meer dan 96% van de 21.000 gecontrole­erde zwemlocati­es voldeed het water aan de minimumnor­men.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Wie in de zee wil zwemmen, kan voorlopig alleen terecht in KnokkeHeis­t, Blankenber­ge, De Haan en Koksijde.
FOTO KURT DESPLENTER Wie in de zee wil zwemmen, kan voorlopig alleen terecht in KnokkeHeis­t, Blankenber­ge, De Haan en Koksijde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium