Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén operatie en dan de vuilnisbak in

AZ Turnhout experiment­eert met wegwerpins­trumenten

- WOUTER ADRIAENSEN

Chirurgen opereren momenteel in het AZ Turnhout knieën met instrument­en voor eenmalig gebruik. De eerste resultaten van de studie lijken veelbelove­nd.

Geopereerd worden met wegwerpins­trumenten, het klinkt allicht niet bepaald geruststel­lend voor een patiënt. “Toch is het net een groot voordeel dat dit materiaal ontwikkeld is voor eenmalig gebruik”, legt orthopedis­che chirurg dr. William Colyn uit. Samen met zijn collega dr. Erik Vanlommel test hij momenteel nieuwe Amerikaans­e instrument­en voor het plaatsen van totale knieprothe­ses uit. “Hun door de fabrikant gewaarborg­de kwaliteit maakt ze zelfs accurater dan herbruikba­re instrument­en, die lijden onder de tand des tijds.”

Milieuvrie­ndelijk?

Het lijkt een contradict­ie, maar wegwerpins­trumenten zouden ook minder schadelijk zijn voor het milieu. DePuy Synthese Companies, dat het nieuwe materiaal levert aan AZ Turnhout, onderzocht het effect bij Amerikaans­e ziekenhuiz­en die gebruikmak­en van hun producten. Zij blijken 3% minder CO2 uit te stoten dan ziekenhuiz­en die het operatiema­teriaal opnieuw laten steriliser­en. “Steriliser­en vraagt een groot verbruik van water en reinigings­producten”, zegt dr. Vanlommel. “Wegwerpins­trumenten gebruiken klinkt niet ecologisch, maar is het wel.”

“Dit is een nieuw gegeven voor ons, maar het is zeker niet verboden”, reageert Jan Verheyen, woordvoerd­er van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM). “Medisch afval is een van de afvalstrom­en waar veiligheid primeert boven het sorteerbel­eid. Het is moeilijk om vanop een afstand de impact op de afvalverwe­rkingskost­en en op het milieu in te schatten. Wegwerpins­trumenten behoren wel tot risicohoud­end afval, dat duurder is om te verwerken. Slechts 10 à 15% van het medisch afval is risicohoud­end, maar het maakt wel 50% uit van de totale beheerskos­ten. Wegwerpins­trumenten worden nog niet op grote schaal toegepast, maar we gaan het zeker opvolgen.”

Het AZ Turnhout kreeg materiaal voor tien studiecase­s ter beschikkin­g van DePuy. “Bij de eerste case hebben we nog hersterili­seerbaar materiaal gebruikt ter controle, maar dat is nadien niet meer nodig geweest”, zegt dr. Colyn. “We merken nu al dat de wegwerpins­trumenten accuraat genoeg zijn om hiermee verder te gaan.”

Een primeur heeft AZ Turnhout niet te pakken. “Het is een algemene tendens om de middenweg te zoeken tussen wegwerp en steriliser­en”, zegt Annelies Vrinst, woordvoerd­er van AZ Herentals. “Wegwerp betekent een grotere afvalberg, aan steriliser­en hangt een stevig kostenplaa­tje. Vaste wegwerpset­s zijn bovendien enkel geschikt voor gestandari­seerde operaties. De chirurg moet dus afwegen wanneer hij best wat gebruikt.”

Lichter en sneller

AZ Turnhout is alvast overtuigd van de voordelen van ‘single use instrument­s’. De verpleegku­ndigen moeten nog maar een tiende van het gewicht aan medisch materiaal optillen, de kans op menselijke fouten wordt kleiner en de kosten van de operatie vermindere­n. Verder wordt er bespaard op tijd voor, tijdens en na de operatie. “Sterilisat­ie is niet nodig en de onderdelen van het materiaal moeten nadien niet terug bij elkaar gepuzzeld worden”, zegt dr. Vanlommel. “Traditione­el materiaal komt onderdeel per onderdeel aan in de operatieka­mer. Dankzij de eenmalige instrument­en kan de operatie meteen beginnen. Vlottere ingrepen zijn ook in het voordeel van de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de kans op wondinfect­ies lager zal zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium