Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij is geen goede christen, maar hij verdient een kans”

TRUMP Paus en Amerikaans­e president hebben 20 minuten om relatie te ontdooien

- ANNELIES ROOSE

Twintig minuten. Zo veel tijd hebben Donald Trump en paus Franciscus deze ochtend om zich met elkaar te verzoenen nadat ze zich het afgelopen jaar niet elkaars beste vriend hebben getoond. Op het SintPieter­splein houden de gelovigen alvast hun vingers gekruist.

“Ik zal zeggen wat ik denk, hij zal zeggen wat hij denkt. Maar ik ben er zeker van dat het goed zal gaan.” Afgaand op een vooruitbli­k van de paus eerder deze maand, lijkt zijn wil groot om zich tijdens zijn ontmoeting met Trump te verzoenen. Het zou zo goed als een mirakel zijn, aangezien de twee het afgelopen jaar meermaals hebben laten zien hoe ijskoud hun relatie is. De twee lijken water en vuur als het gaat over de Mexicaanse muur, het klimaat, vluchtelin­gen en armoedebes­trijding.

Katholieke kiezers

Een mens zou zich dus kunnen afvragen wat Trump en de paus bij elkaar zoeken. Voor Trump, die het initiatief voor de ontmoeting nam, zijn de redenen het duidelijks­t. De president heeft zijn overwinnin­g én meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden en Senaat te danken aan de beslissend­e stem van duizenden katholieke Amerikanen. Een pause- lijke zegen komt hem dus niet slecht uit, zeker in het licht van de politieke storm in Washington rond de geheime contacten van zijn campagnete­am met Rusland.

Dat de paus iets minder hoge verwachtin­gen heeft, mag blijken uit de weinige tijd die hij voor de president heeft uitgetrokk­en. Hij is niet van plan de algemene pauselijke audientie die elke week om 9.30u op het Sint-Pietersple­in plaatsvind­t te verschuive­n, en heeft de privé-audiëntie met Trump dus al om 8.30u vastgelegd. Concreet betekent dit dat hun gesprek niet veel langer dan 20 minuten kan duren.

PERLA CRISTINA RAMIREZ

Mexicaanse zuster “Ik kom uit een stadje vlak bij de grens waar Trump zijn muur wil bouwen, en was heel bang toen hij verkozen werd.”

Vertrouwen in God

Maar de president de les lezen, dat is de paus dus niet van plan, en de gelovigen op het Sint-Pietersple­in blijken het daar mee eens te zijn. “Franciscus had overschot van gelijk toen hij Trump geen goed christen noemde”, zegt Antonio Ruccia, een 54-jarige priester uit het Zuid-Italiaanse Bari. “Maar door naar hier te komen, lijkt hij vrede te zoeken, en verdient hij dus een kans.”

“Ik kom uit een stadje vlak bij de grens waar Trump zijn muur wil bouwen, en was ontzettend bang voor de toekomst toen hij verkozen werd”, zegt Perla Cristina Ramirez, een 39-jarige zuster uit Mexico. “Maar hij lijkt gelukkig al wat te zijn gekalmeerd. Ik heb vertrouwen in de paus en God: zij zullen de vrede laten overwinnen.”

Na het bezoek aan de paus volgt nog een politiek luik. Om 12u maakt Trump kennis met president Sergio Mattarella. Daarna gaat het naar de Amerikaans­e ambassade, voor een voorbereid­end gesprek op de G7. Dan zet het gezelschap koers naar ons land.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium