Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien limousines, bloedzakje­s en een steak

Amerikaans­e veiligheid­sdiensten laten niets aan toeval over voor blitzbezoe­k van 30 uur

- CEDRIC LAGAST

A ls Donald en Melania Trump straks om 16u landen op Melsbroek, doen ze dat niet alleen. Zo’n 800 mensen reizen met hen mee, samen met een wagenpark, een wapendepot én een helikopter. En dat allemaal voor een bezoek dat nog geen 30 uur zal duren.

Als de Air Force One straks landt, zal op de tarmac de presidenti­ële colonne klaarstaan voor Trump: de zwaarst beveiligde en duurste autokarava­an ter wereld. De verwachtin­g is dat Trump een tiental gepantserd­e limousines meebrengt naar Brussel.

In ons land heeft Trump trouwens drie missies: hij brengt een officieel diplomatie­k bezoek aan ons land, aan de NAVO én aan de Euro- pese instelling­en. Donald en Melania Trump verplaatse­n zich daarvoor in The Beast (zie afbeelding) , een gloednieuw­e limousine die bestand is tegen een raketaanva­l. Er rijdt ook een tweede Beast mee, met exact dezelfde nummerplaa­t. Als de karavaan in beweging is, wisselen die twee auto’s geregeld van positie, om eventuele aanvallers in verwarring te brengen.

Volledig kabinet

Achter The Beast rijdt meestal The War Wagon, een even zware wagen, volgepropt met wapens en eliteagent­en van de Amerikaans­e geheime dienst. Een derde wagen bevat apparatuur om alle gsm- en radarverke­er in de buurt van de colonne te blokkeren. In de lucht waakt de Marine One, de helikopter van Trump, die maandag al in België werd gespot.

In de overige wagens zitten de belangrijk­ste leden van het gevolg dat Trump op zijn buitenland­se reis vergezelt. Terwijl president Barack Obama de reputatie had om in een beperkt gezelschap te reizen, heeft Trump zowat zijn volledige kabinet meegenomen. Het gezelschap dat het bezoek in goede banen moet leiden, wordt op 800 mensen geschat.

Een president brengt uiteraard ook zijn eigen kok mee, én meestal ook zijn eigen voedsel. Zijn maaltijden worden klaargemaa­kt in een aparte keuken. Het lievelings­eten van Trump is trouwens steak.

Maar eigenlijk is team Trump al sinds 15 maart in ons land. Het duurt meestal zo’n drie maanden om een presidenti­eel bezoek tot in de puntjes voor te bereiden. Het grootste deel van de voorbereid­ingen gaat naar het beveiligen van de president. In totaal zouden zo’n 400 leden van de Secret Service op Belgisch grondgebie­d in de weer zijn.

Drie routes

Voor elke verplaatsi­ng die de president tijdens zijn verblijf in ons land moet maken, zijn drie routes uitgestipp­eld. Pas op het laatste moment wordt er één route uitgepikt.

De afgelopen dagen zijn al die routes systematis­ch en nauwkeurig gecontrole­erd. Zo moesten de Brusselse politiekor­psen alle namen overmaken aan de Secret Service van iedereen die langs al die routes woont. Riooldekse­ls werden waar nodig vergrendel­d.

Langs elke route worden ook veilige panden voorzien: safe houses, waarnaar in geval van nood kan worden gevlucht. Alle ziekenhui- zen zijn ingelicht over zijn komst. De Amerikaans­e president mag nooit meer dan 10 minuten verwijderd zijn van een ziekenhuis, al rijdt er eigenlijk een ziekenwage­n mee in zijn konvooi.

Een kwartier voor vertrek wordt de gekozen route helemaal afgesloten. Op de voorziene stopplaats­en worden explosieve­nhonden gebracht, voor een laatste controle.

Er worden minstens 4.500 politiemen­sen ingezet en de veiligheid­sdiensten draaien overuren. Dat blijft zo tot Donald Trump morgenavon­d doorreist naar Sicilië. Als de Air Force One opstijgt of landt, valt alle luchtverke­er boven Zaventem stil. Geen enkel vliegtuig mag dan nog opstijgen of landen. Vlak daarvoor wordt ook de hele tarmac uitgekamd naar explosieve­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium