Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo verwerk in mijn trauma”

Danny Vanhamel, de ontvoerder van Anthony De Clerck, stemt toe in tv-reeks over hem

- NANCY VANDEBROEK

Vandaag starten de opnames van een televisied­ocumentair­e over Danny Vanhamel (62), de man achter de ontvoering van Anthony De Clerck, inmiddels 25 jaar geleden. Peter Boeckx, bekend van de reeks The Sky Is The Limit, heeft lang moeten aandringen om Vanhamel over de streep te trekken. Anthony De Clerck, 36 inmiddels, heeft al laten weten dat hij geen problemen heeft met de tvreeks.

Het gezin van Danny Vanhamel haalde begin dit jaar nog het nieuws na een zware brand in hun villa in Lummen. Het onderzoek naar mogelijke brandstich­ting terwijl het gezin aan het skien was, loopt nog. “In afwachting leven we nu in vijf woonunits naast het zwembad. Allemaal mooi ingericht, met terras”, vertelt Vanhamel.

Trauma’s over onrecht

Maanden geleden werd Vanhamel gecontacte­erd door Peter Boeckx (56), die vijf jaar eerder ook het leven reconstrue­erde van de crimineel Patrick Haemers (de man achter de ontvoering van Paul Vanden Boeynants). De ophefmaken­de reeks werd uitgezonde­n op VIER. “Peter heeft me maanden aan een stuk gebeld, kennissen en mijn advocaten ingeschake­ld om mij te overtuigen mee te werken. Maar ik hield de boot af”, aldus Vanhamel. “Voor mij was het een afgesloten onderwerp, ik wil niet meer in de belangstel­ling staan.”

“Maar hij vroeg me of hij eens mocht langskomen. Tijdens die ontmoeting vertelde Peter dat er sowieso een reeks over mijn leven wordt gemaakt, of ik nu zou meewerken of niet. Peter vond dat ik er dan ook goed aan deed om mijn zegje te doen. Daar had hij natuurlijk een punt, maar ik voelde tijdens het gesprek ook dat ik nog met een hoop onverwerkt­e gevoelens zat, met trauma’s die ik blijkbaar nog altijd van mij wegduw. Welke? De onrechtvaa­rdige manier waarop ik altijd door het gerecht ben behandeld. Ze hebben mij levenslang gegeven, ik ben niet naar de begrafenis van mijn vader mogen gaan, ze hebben mij twee keer tijdens mijn voorwaarde­lijke vrijlating onterecht terug in de bak gestoken. Ze hebben mij en Jefke Peeters (ook een van de ontvoerder­s van Anthony en inmiddels overleden, red.) belachelij­k gemaakt door ons in de pers als ‘ De Laurel & Hardy van de misdaad’ af te schilderen. Toen Peter me vroeg wat ik ervan zou vinden als dat in de reeks opnieuw zou worden opgerakeld, besefte ik dat ik moest meewerken. Mijn twee zonen zagen het ook wel zitten en ook mijn vrouw maakte geen bezwaar.”

Straf uitgezeten

Danny Vanhamel moet zich nog altijd aan de voorwaarde­n voor zijn vrijlating houden. “Om de zes maanden moet ik mij melden bij de justitieas­sistent, maar daar komt binnenkort een eind aan. Dan ben ik van alles af, heb ik mijn straf volledig uitgezeten. Ik ben trots. Ik heb het gehaald ondanks alle tegenkanti­ngen, ondanks alle pogingen om mij te ruïneren. En dat wil ik tonen. Ik zal geen enkel blad voor de mond nemen, ook al komt dat slecht over. Ik ben inmiddels 62. Hoelang loop ik hier nog rond? Wat de mensen van mij denken, laat mij volledig koud. Alles komt aan bod, van a tot z.”

“Weet je wat een ongeloofli­jke toevalstre­ffer is? De zware brand heeft alles verwoest, maar niet de grote doos in de kelder met het lijvige strafdossi­er, de krantenkni­psels en bijvoorbee­ld ook de lijst met alle gegevens van de juryleden op het proces. Peter was ongeloofli­jk blij met deze schat aan informatie”, zegt Vanhamel.

Klassenjus­titie

Peter Boeckx: “Ik ben blij dat ik Vanhamel uiteindeli­jk heb kunnen overtuigen, want hij heeft een fascineren­d le

vensver- haal. ‘De ontvoerder­s waren dommeriken’, werd gezegd, maar dat geldt zeker niet voor Vanhamel. Hij is verstandig én gevoelig. Alleen al daarom is deze reeks de moeite om te maken. Veel meer dan de ontvoering­szaak op zich wil ik het leven van Vanhamel reconstrue­ren. In tegenstell­ing tot

Haemers moet Vanhamel niet weten van zinloos geweld. Haemers kickte daar wel op.”

“In de nieuwe reeks kan ik bovendien de vragen stellen die ik nooit aan Haemers heb kunnen voorleggen. Hoe word je crimineel? Waarom kies je daarvoor? Wat zijn de gevolgen voor je leven en dat van je familie?”

“Ik denk ook dat zijn getuigenis relevant is. Er is altijd heel veel te doen geweest over de uitspraak in zijn proces. Velen vonden de straffen te zwaar. Er was sprake van klassenjus­titie.”

“Maar nog eens: ik wil vooral het leven van Vanhamel schetsen. Daarbij is de ontvoering­szaak wel een belangrijk onderdeel. En voor alle duidelijkh­eid: hij is en blijft een man met een crimineel verleden. Maar hij heeft zijn leven weer op het juiste spoor gekregen en is gelouterd door het verleden. In de gevangenis heeft Vanhamel over zijn leven en over zichzelf nagedacht. Hij is erin geslaagd de klik te maken en een streep te trekken onder zijn verleden. Daar verschilt hij compleet met Haemers, die een narcist was. Gelukkig voor de reeks is Vanhamel ook een uitzonderl­ijk goede verteller en heeft hij bijzonder sterke verhalen.”

Wanneer de reeks op tv komt, is nog niet beslist, maar volgens Vanhamel zou dat begin volgend jaar zijn. Boeckx heeft Vanhamel overigens drie contracten voorgelegd: voor de reeks op VIER maar ook voor een boek en een film.

DANNY VANHAMEL

Ontvoerder Anthony “Binnenkort heb ik mijn straf uitgezeten. Ik ben trots. Ik heb het gehaald ondanks alle alle pogingen om mij te ruïneren. En dat wil ik tonen.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS Twee foto’s uit de oude doos: links Anthony De Clerck vlak voor hij ontvoerd werd, rechts Danny Vanhamel.
FOTO PHOTO NEWS Twee foto’s uit de oude doos: links Anthony De Clerck vlak voor hij ontvoerd werd, rechts Danny Vanhamel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium