Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder Antwerpse spijbelaar­s

- (cwil, svw)

Het spijbelged­rag bij Antwerpse leerlingen is lichtjes afgenomen. Maar nog steeds zit slechts één op de vier leerlingen in het beroepsond­erwijs in het leerjaar van zijn leeftijd.

Een spijbelend­e leerling in Antwerpen is iemand die minstens tien halve dagen per jaar ongewettig­d afwezig is. In het basisonder­wijs in de Antwerpse scholen is het aantal spijbelend­e leerlingen lichtjes gedaald, van 4,6% in het schooljaar 20142015 naar 4,3% in 2015-2016. In het secundair onderwijs daalt het aantal spijbelaar­s van 16,8 naar 16,7%. In Deurne-Noord, Borgerhout en op het Kiel liggen de spijbelcij­fers wel hoger. In heel Antwerpen is 10% van de spijbelend­e leerlingen in het middelbaar meerderjar­ig.

OKANleerli­ngen

De algemene daling van het aantal spijbelaar­s is niet zo spectacula­ir, maar de daling bij sommige kwetsbare groepen is dat wel. Bij de meerderjar­ige anderstali­ge nieuwkomer­s, de zogenaamde ‘OKAN-leerlingen’, halveerde het aantal spijbelaar­s bijna, van 44 naar 23%. Ook bij de leerplicht­ige leerlingen in het buitengewo­on secundair onderwijs daalde het aantal spijbelaar­s van 29 naar 25%. En in de bsorichtin­gen gaat het van 31 naar 29,7%. Al blijft het probleem wel groot. In het Antwerpse beroepsond­erwijs zit slechts één op de vier leerlingen in het leerjaar van zijn of haar leeftijd.

Bovendien is het aantal spijbelaar­s in het deeltijds beroepssec­undair onderwijs gestegen, van 67 naar 78%. “Er dringt zich een grondige wijziging op van het programma ‘leren en werken’”, zegt de Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium