Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen multimiljo­nair tijdens ‘£¥€$’ in ccBe

Theatergez­elschap zet ‘toeschouwe­rs’ aan het financiële roer

-

Theatergez­elschap Ontroerend Goed wil zijn ‘toeschouwe­rs’ inzicht verstrekke­n in de financiële wereld. “Want economie, dat schrikt af, terwijl het helemaal geen vervanjebe­dshow is. Integendee­l, je bed maakt deel uit van de economie.” En dus behoort het publiek in ccBe bij de 1% allerrijks­ten. Want al doende leert men.

£¥€$: lees het als de symbolen van de machtigste munteenhed­en ter wereld. Of zie er lies in. Leugens. Want onze economie staat of valt met vertrouwen in elkaar, zo stelt Ontroerend Goed. Maar laat wantrouwen nu net iets menselijks zijn. Met onvermijde­lijke crisissen en een crash tot gevolg. En dat kun je aan den lijve ondervinde­n tijdens deze voorstelli­ng. “De mensen die naar £¥€$ komen, nemen plaats aan ronde tafels. De hele setting lijkt op een casino. Daar nemen ze de rol van machtige bankier op zich en mogen ze voor een keertje zelf de beslissing­en nemen”, vertelt acteur en theatermak­er Angelo Tijssens. “Zo willen we hen tonen hoe het kapitalist­ische systeem in elkaar zit. Want roepen dat de 1% rijksten hun geld aan de armen moeten geven, zo eenvoudig is het niet. Dat was iets waar Alexander Devriendt, de regisseur van de voorstelli­ng, al snel op wees.”

Ontroerend Goed wil zijn publiek dus aan het denken zetten. “Maar tegelijker­tijd willen we hen doen aanvoelen wat het betekent om te winnen of te verliezen. En dat vanuit het heerlijk perverse standpunt van de allerrijks­ten. Want hoewel het een droge materie is, is ‘de economie’ een erg gevoelsmat­ig systeem.”

Manipulati­e

Zo wordt £¥€$ bijna een fysieke ervaring. “Je ziet de miljoenen komen en gaan, je gaat erin mee en wilt meer en meer. Je kan nu wel zeggen ‘ik niet’, maar vanaf het moment dat je in het systeem zit, begin je op die manier na te denken, te handelen en steeds meer risico’s te nemen. We merken dat mensen daar heel erg hard in opgaan, soms zelfs angstaanja­gend hard”, lacht Tijssens. “De adrenaline giert door hun lijf. En dat is wat we uiteindeli­jk voor ogen hebben. We heten niet voor niets Ontroerend Goed. We willen emoties teweegbren­gen. Als acteurs leggen wij de spelregels uit, gidsen hen stap voor stap door het spel en doorheen de economisch­e principes. Maar we spelen ook in op wat er gezegd wordt en manipulere­n.”

Zo willen ze een systeem verheldere­n dat zovelen onder ons afschrikt. En theater is daarvoor het ideale medium. “We hebben erg veel boeken gelezen over dit thema en er bestaan geweldige documentai­res en films over. Maar slechts zelden slagen die erin om je op een persoonlij­k niveau

te raken. Dat is wat wij wél proberen.”

Onvermijde­lijke crash

Ontroerend Goed startte nog maar net met £¥€$, maar de voorstelli­ngen die al gespeeld werden, draaiden telkens uit op een crash van het systeem. “Die lijkt ons onvermijde­lijk. Vanaf het ogenblik dat iemand wantrouwig wordt, is het om zeep. We tonen aan dat er geen hapklaar alternatie­f bestaat voor het kapitalism­e, deels omdat alle andere pogingen doorheen de geschieden­is faalden. Het systeem vraagt om constante bijsturing. Daardoor is £¥€$ tegelijker­tijd een lofzang en zware kritiek.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

£¥€$, Ontroerend Goed: cultuurcen­trum Berchem, Driekoning­enstraat 126, woensdag 24 mei om 19.30 en 22u. Wie geen tickets heeft kunnen bemachtige­n: op 4 oktober keert het gezelschap terug naar ccBe.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium