Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clash tussen oost en west in Jinza

Broertje van Cuichine en opvolger van Bar Chine

-

Goed nieuws op Zurenborg: Bar Chine heeft met Jinza een opvolger gekregen. Als dat maar goed komt, want in de keuken vechten oost en west een robbertje uit.

Na de sluiting van Bar Chine pakken de mannen achter het Chinees restaurant Quichine uit met een nieuwe formule. In Jinza wordt gewerkt met verse producten van bij ons, maar die krijgen een oosterse toets. Achter de kookpotten staan chef-kok Arun Wytynck en Cheun ‘Jin’ Man. “Hun namen vertellen genoeg”, zegt zaakvoerde­r Szelim Man. “Arun zorgt voor de westerse invloed in het keukenteam, Cheun voor de oosterse. In de keuken en op het bord willen we een sfeer creëren van east meets west.”

Arun deed ervaring op in Sir Anthony Van Dijck, ’t Zilte en Condacum; Cheun leerde de Chinese keuken van zijn vader en werkte daarna in The Jane, ’t Zilte en Condacum. Daar leerden beide koks elkaar beter kennen en later stonden ze ook samen aan het fornuis van Le Zoute Zoen.

Naar Hongkong

Maar de grootste smaakervar­ing deden ze op toen ze samen naar Hongkong reisden. “Ze leerden de smeltkroes van Hongkong kennen, daar waar de east meets west

keuken is ontstaan. Ze zijn er gulzig gaan proeven en kwamen terug met de boodschap dat ze die clash tussen oost en west ooit in een Belgische keuken wilden uittesten”, lacht Szelim, die maar wat graag de droom van zijn jongere broer Cheun hielp realiseren. “Het kwam goed uit”, geeft Szelim Man toe. “Want na 2,5 jaar bleek Bar Chine niet rendabel. We kregen lovende kritieken en telden veel klanten, maar zaten met de kostenstru­ctuur van een restaurant en een tapas-besteding. Met hapjes konden we de kosten niet aan. Ook de pop-up op Bocadero was een leermoment. De helft van de ruim drie maanden was het weer belabberd en onze inkomsten ook, maar bij goed weer en tijdens de Tall Ships Races had je er een vakantiege­voel in eigen land. Daardoor zijn we onze terrassen in Jinza en Quichine nog meer gaan waarderen.”

De naam Jinza slaat overigens nergens op, behalve dan dat Cheuns tweede naam Jin is. “Een brainstorm­sessie zorgde voor het achtervoeg­sel erbij. We wilden weg van Quichine en Bar Chine. En kijk, dat lukt met iets dat geen Chinees is, maar wel goed bekt”, aldus Szelim.

Geuze als aperitief

De grote broer van kok ‘Jin’ tekent zelf voor de drankenkaa­rt, en daarop prijkt een opvallende Geuze van Boon, gemaakt op vraag van de Deense brouwer Mikkeller. “Frisse zuren en boondroog: ideaal als aperitief”, geeft Szelim aan.

JOHAN VAN BAELEN

 ??  ?? Koks Arun Wytynck en Cheun
‘Jin’ Man mogen zelf eens aan tafel.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Koks Arun Wytynck en Cheun ‘Jin’ Man mogen zelf eens aan tafel. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium