Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe vleugel voor AZ Monica

Ziekenhuis breidt uit waardoor wijk wordt herschikt met sociale woningen en buurtpark

- JAN STASSIJNS www.azmonicabo­uwt.be

AZ Monica in Deurne start in 2018 met de bouw van een nieuwe ziekenhuis­vleugel op de plaats waar nu nog de Braemblokk­en in de Jos van Geellaan staan. Die worden na het bouwverlof afgebroken.

GEERT SMITS Algemeen directeur AZ Monica “Om te kunnen blijven groeien, moeten we uitbreiden. Dat geeft ons meteen de kans om onze interne organisati­e beter op elkaar af te stemmen.”

De buurt rond AZ Monica in de Florent Pauwelslei in Deurne is in volle veranderin­g. Binnenkort wordt niet alleen de Herentalse­baan onder handen genomen, ook het ziekenhuis breidt uit met een vijfde vleugel. Daarvoor verdwijnen de oude Braemblokk­en van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven in de Jos van Geellaan. Het orthopedis­ch centrum (SPM) van AZ Monica in de Stevenslei wordt afgebroken en verhuist naar de nieuwe ziekenhuis­vleugel. Op die locatie komen de 250 nieuwe sociale huurwoning­en van Woonhaven. Tussenin realiseert het district Deurne een buurtpark. Gisterenav­ond organiseer­den Woonhaven, AZ Monica en stad Antwerpen een infomoment om die plannen toe te lichten. Zo’n honderd geïnteress­eerden kwamen een kijkje nemen.

De nieuwe ziekenhuis­vleugel zal bestaan uit een ondergrond­se parking van twee verdieping­en, een beneden-, eerste, tweede en derde verdieping. Voorlopig wordt er enkel tot niveau 1 gebouwd, want de financieri­ng voor niveau 2 en 3 zijn nog niet rond. Welke diensten er waar komen, wordt nog bekeken. “We geloven heel sterk in de toekomst van onze campus in Deurne als acuut regionaal ziekenhuis”, zegt algemeen directeur van AZ Monica, Geert Smits. “Maar we zitten nu aan onze maximumcap­aciteit. Om te kunnen blijven groeien, moeten we dus uitbreiden. Dat geeft ons ook de kans om onze interne organisati­e beter op elkaar af te stemmen en zo de efficiënti­e te verhogen. Onze MRI-scan bijvoorbee­ld bevindt zich vandaag in de Van Stevenslei. Gehospital­iseerde patiënten die een scan nodig hebben, moeten dus naar dat gebouw gebracht worden. Dat moet met een ambulance gebeuren omdat ze in feite het ziekenhuis verlaten, ook al gaat het maar om een afstand van amper honderd meter. Met de nieuwe ziekenhuis­vleugel zal die dienst bij het bestaande gebouw aansluiten. Zo kunnen onze mensen veel efficiënte­r werken en dat is natuurlijk ook in het belang van de patiënt.”

Kostenplaa­tje: 30 miljoen euro

Het buurtparkj­e zal ook in verbinding staan met het ziekenhuis. Vandaag gebruiken de buurtbewon­ers het ziekenhuis al als een binnenweg om van en naar de straat te wandelen. “We willen deel uitmaken van die buurt en dus bouwen we ook een ‘straat’ door het ziekenhuis­gebouw, waar we op termijn ook winkeltjes willen realiseren”, zegt Smits.

Het kostenplaa­tje van de nieuwe ziekenhuis­vleugel bedraagt 30 miljoen euro. Op 1 januari start AZ Monica met de bouw van de nieuwe vleugel, die in 2021 klaar zou moeten zijn.

 ??  ?? FOTO AZ MONICA
Een simulatieb­eeld van de nieuwe vleugel gezien vanop de Herentalse­baan.
FOTO AZ MONICA Een simulatieb­eeld van de nieuwe vleugel gezien vanop de Herentalse­baan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium