Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Failliete Duitsers nekken ook Vlaams bedrijf

- NICO TANGHE

Ducatt, het bedrijf uit Lommel dat superdun glas voor zonnepanel­en maakt, is failliet. Investerin­gsmaatscha­ppij LRM ziet 30 miljoen euro in rook opgaan.

Ducatt zat al langer in slechte papieren. Eind 2015 was er sprake van ruim 80 miljoen euro aan opgestapel­de verliezen bij de producent van hoogtechno­logisch glas voor zonnepanel­en. Dat SolarWorld, de grootste zonnepanel­enproducen­t van Europa en klant van Ducatt, het faillissem­ent aanvroeg, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Het faillissem­ent van Ducatt is het zoveelste bewijs dat de markt voor zonnepanel­en in Europa erg kwetsbaar blijft. “Er is veel goedkope import uit China, waardoor de prijzen sinds eind vorig jaar op hun laagste punt ooit staan. Dat maakt het voor Europese spelers erg moeilijk om te overleven”, verduideli­jkt Lieven De Jonge, voorzitter van de raad van bestuur.

Bij Ducatt werken momenteel 144 werknemers. “Er is een curator aangesteld, die zal bekijken hoe het nu verder moet en of er een mogelijkhe­id is voor een doorstart.”

“Als zelfs een goed gerund bedrijf als het Duitse SolarWorld niet kan overleven, dan kan in Europa bijna niemand geld verdienen met die dingen”, zucht Stijn Bijnens, voorzitter van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM. Samen met de ondernemer­s Urbain Vandeurzen (ex-LMS) en Noël Essers (transportb­edrijf H. Essers) is LRM de voornaamst­e aandeelhou­der van Ducatt.

Schadeclai­m

PMV, een vehikel van de Vlaamse overheid, en de durfkapita­algroep Capricorn namen eerder hun verlies en stapten uit. Door het faillissem­ent ziet LRM wellicht 30 miljoen euro in rook opgaan. “Maar dat verlies is al grotendeel­s verwerkt en heeft geen substantië­le impact op de cijfers van LRM voor 2017/2018”, benadrukt Bijnens.

Of er nog een staartje komt aan het faillissem­ent is onduidelij­k. Boven het Lommelse bedrijf hangt al enkele jaren een schadeclai­m van een Duitse glasproduc­ent en zijn moedermaat­schappij uit Liechtenst­ein. Beide bedrijven dienden eind 2014 een klacht in bij de Europese Commissie wegens illegale staatssteu­n. Die opende inmiddels een diepgaand onderzoek. Bij de Antwerpse rechtbank van koophandel ligt een schadeclai­m van 70 miljoen euro, te vorderen bij de federale en de Vlaamse overheid.

“Wat er met die schadeclai­m gebeurt? Ik weet het niet. Hopelijk spreekt de Commissie zich snel uit. Daarna moeten de curatoren beslissen wat ze met die claim gaan doen.”

De vakbonden hopen nog op een overnemer, maar dan moet het wel snel gaan. “De glasovens mogen niet stilvallen, anders krijg je ze moeilijk weer opgestart zonder grote schade.” SolarWorld, dat mogelijk zelf een doorstart maakt, wordt genoemd als kandidaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium