Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moore, Roger Moore

- PAUL DE MEYER

Morgen is hij dood.” Dat zei de dokter tegen zijn ouders toen Roger Moore vijf jaar oud was. Maar het jongetje overleefde zijn longontste­king en werd een van de meest geliefde James Bonds. Zeven keer gaf hij gestalte aan 007, een record. Na een korte strijd tegen kanker, is Moore gisteren op zijn 89ste overleden. “Ik zal hem herinneren als de man die bij onze tweede ontmoeting meteen vroeg hoe het met mijn dochters ging”, zegt Goedele Liekens.

Het zou een goede quizvraag zijn: noem – naast

b de 007-films – één film met Roger Moore. Niemand? Moore speelde nochtans in zo’n veertig films. De laatste was de romantisch­e komedie

A Princess for Christmas uit 2011. Volgende vraag: in welke tv-serie speelde Roger Moore? Dat is al iets makkelijke­r. Vijftigplu­ssers die in hun kinderjare­n tv keken, kennen er zelfs twee:

The Saint en The Persuaders. Om maar te zeggen: Roger Moore zal toch vooral herinnerd worden als James Bond.

De Alpen zijn een kartonnen doos

“Hij kreeg de zware taak om over te nemen van de iconische Sean Connery”, zegt Roel Van Bambost, die in die jaren het populaire filmprogra­mma Première op de openbare omroep presenteer­de. Tijdens de opnames van Moonraker, Moores vierde Bond-film, ging Van Bambost de acteur interviewe­n in de Pinewoodst­udios in Londen.

“Geen aangename ervaring. Moore vond een Belgische filmploeg overbodig. Hij speelde liever voort backgammon met Albert Broccoli, de fameuze producent van de James Bond-films. Na uren wachten, wilde hij toch even met ons praten. Na het gesprek moest Moore nog een scène spelen. Hij klom zogezegd de Alpen over. In werkelijkh­eid klauterde hij op een kartonnen doos in de studio. We mochten dat niet filmen, maar onze handige camera deed het toch. We hebben die beelden dan ook in Première uitgezonde­n.”

Van Bambost vond Roger Moore op zijn best in zijn tv-series. “Als James Bond vond ik hem minder. Zijn humor was me te ironisch.” Uit een recente enquête van de filmsite Cheatsheet kwam Roger Moore naar voren als de meest geliefde, maar niet de beste James Bond. Roger Moore zelf vond Daniel Craig de beste.

Goedeles dochters

Dat Roger Moore zichzelf niet overal verkocht als dé James Bond, weet ook Goedele Liekens. “We hebben elkaar een paar keer ontmoet in New York en in Genève, als goodwill ambassadeu­rs van de Verenigde Naties. We werkten dan onder andere rond hulppakket­ten voor zwangere vrouwen in vluchtelin­genkampen. Ook Michael Douglas en Angelina Jolie waren daar bij.”

Een bijna adellijke man, zo zal Goedele Liekens zich Roger Moore blijven herinneren. “Hij schepte nooit op over zijn filmverled­en. Niet dat hij zich klein maakte. Integendee­l. Hij hield zich altijd kaarsrecht. Zelfs wanneer de groep na uren vergaderen

even stoom ging aflaten in de bar. Very British... Hij was ook iemand die oprecht geïnteress­eerd was in andere mensen. Bij onze tweede ontmoeting vroeg hij hoe het met mijn twee dochters ging.”

Roger Moore was zelf enig kind. Zijn vader was politieman, zijn moeder huisvrouw. “Een droomkoppe­l, maar ik heb er weinig van geleerd”, schrijft Moore in zijn biografie. Hij was vier keer getrouwd en had drie kinderen: Deborah, Geoffrey en Christian. “Ik zag ze graag maar kon er niet mee om. Op een keer hoorde ik mijn zoon en dochter praten. Ze vroegen zich af wie nu eigenlijk hun vader was: die man die af en toe thuis was of die man die ze als Simon Templar – het hoofdperso­nage uit The Saint – constant op tv zagen.”

Toch is Moore nooit vervreemd van zijn kinderen. Zij en zijn vierde vrouw Kristina Tholstrup waren erbij toen hij gisteren op zijn 89ste na een kort gevecht stierf aan kanker.

 ?? FOTO'S BELGA, RR ?? Roger Moore als James
Bond in The Man
with the Golden Gun (1974), met
actrices Maud Adams
en Britt Eklund.
FOTO'S BELGA, RR Roger Moore als James Bond in The Man with the Golden Gun (1974), met actrices Maud Adams en Britt Eklund.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Met toenmalig burgemeest­er Leona Detiège op de Antwerpse Grote Markt in mei 2002. Als Unicefamba­ssadeur bezocht Moore hier toen ook een expo over kinderen in oorlogssit­uaties in het Vredescent­rum.
FOTO DIRK KERSTENS Met toenmalig burgemeest­er Leona Detiège op de Antwerpse Grote Markt in mei 2002. Als Unicefamba­ssadeur bezocht Moore hier toen ook een expo over kinderen in oorlogssit­uaties in het Vredescent­rum.
 ?? FOTO AP ?? Met Goedele Liekens op een persconfer­entie van de VN in juni 2002. “Iemand die oprecht geïnteress­eerd was in andere mensen”, omschrijft Liekens hem.
FOTO AP Met Goedele Liekens op een persconfer­entie van de VN in juni 2002. “Iemand die oprecht geïnteress­eerd was in andere mensen”, omschrijft Liekens hem.
 ?? FOTO RR ?? 1963: als Simon Templar in The Saint.
FOTO RR 1963: als Simon Templar in The Saint.
 ?? FOTO ISOPIX ?? 1971: met Tony Curtis in The Persuaders.
FOTO ISOPIX 1971: met Tony Curtis in The Persuaders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium