Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middelmati­g portret van een groot vernieuwer

-

Rodin

Van: Jacques Doillon Met: Vincent Lindon, Izïa Higelin... 119 min.

“Als hij maar niet in een museum belandt”, zegt Auguste Rodin over een van zijn standbeeld­en. Maar de film over zijn leven is toch vooral een aardige aanvulling voor wie in Parijs gaat kijken naar de expo die nu loopt in Le Grand Palais, of het Musée Rodin, dat deze film mee produceerd­e.

Voor hen en de connaisseu­r zijn er tal van ‘aha’-ervaringen: in de film komen al de cruciale wendingen in Rodins oeuvre voorbij. Zo ben je erbij wanneer de commissie zijn standbeeld van Balzac afkeurt omdat die te groot geschapen uitvalt. Ondertusse­n beitelt Rodin aan zijn magnum opus La porte de l’enfer, waar hij

De kus en De denker uit haalde. Over deze gigant bestond nog geen film. Zijn collega en concubine, Camille Claudel, kreeg er al een stuk of drie. Is zij de boeiendste figuur van de twee? De ervaren Franse regisseur Jacques Doillon geeft geen munitie om het tegendeel te bewijzen. Liever plaatst hij de vrouwen in Rodins leven in een slecht daglicht. Een dieptepunt is een scène waarin de echtgenote en de minnares elkaar in de haren vliegen. Gelukkig weet Vincent Lindon ( La loi du marché) de beeldhouwe­r ziel te geven, ondanks de middelmaat van deze productie. Rodin was in zijn tijd een grote vernieuwer, maar Doillon zit vast in een klassieke, levenloze stijl. (js)

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium