Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebruik van Velo neemt in enkele dagen met 20% toe

Stevige groeischeu­ten zorgen tijdelijk voor problemen bij bevoorradi­ng stations

-

De uitbreidin­g van de deelfietse­n Velo en het mooie weer zorgen voor problemen bij de bevoorradi­ng van de stations. “In enkele dagen tijd zagen we het gebruik met 20% toenemen”, zegt Dimitri Rondeaux van Velo.

Het is enkele Velo-gebruikers de afgelopen dagen al opgevallen. De stations zijn ofwel volledig vol of helemaal leeg. Blijkbaar is er een probleem met de bevoorradi­ng. “Het klopt dat we tijdelijk een probleem hebben”, zegt Dimitri Rondeaux van Velo. “Hoewel ik dit niet echt als een probleem wil omschrijve­n. Het is een gevolg van de uitbreidin­g van de deelfietse­n naar de wijken buiten de Antwerpse Ring vijf maanden geleden. We hebben nu ongeveer 50.000 jaarabonne­menten. Door het mooie weer van de afgelopen dagen zijn steeds meer mensen hun abonnement gaan gebruiken. Zo zagen we dat in een paar dagen tijd het gebruik plots met 20% is gestegen. Dit heeft ons enigszins verrast. Dat vraagt een aanpassing van onze regeling rond bevoorradi­ng, maar daar gaat altijd wat tijd over. We willen eerst zicht krijgen op de bewegingen van de fietsen om te weten hoe we ons daar best op organisere­n en de bevoorradi­ngsrondes laten rijden.”

Rondeaux benadrukt dat Velo nooit kan uitsluiten of er volle of lege stations zijn. Soms is dat ook bewust. “In de buurt van grote kantoorcom­plexen of stations laten we bijvoorbee­ld een Velo-station vol staan omdat we weten dat bij de ochtendspi­ts veel mensen een fiets nodig hebben”, zegt Rondeaux. “Hetzelfde bij de avondspits wanneer we stations bewust leeg laten staan.”

Werven

De werven hebben momenteel nog geen te grote impact op de bevoorradi­ng. Het blijft echter afwachten wat de gevolgen gaan zijn van het doorknippe­n van de Leien voor doorgaand autoverkee­r. “We zullen dat van dag tot dag in het oog houden en bijsturen waar nodig”, zegt Rondeaux. “We proberen natuurlijk ook te anticipere­n.”

De uitrol van de deelfietse­n Velo naar de districten buiten de Antwerpse Ring lijkt een succes. “We zien het gebruik in de districten toenemen, vooral met het mooie weer”, zegt Rondeaux. “Mensen gebruiken onze deelfietse­n niet alleen in het district, maar ook voor de verplaatsi­ngen naar de binnenstad en omgekeerd. Ik verwacht dat het gebruik de volgende weken nog meer zal toenemen.”

Met de uitbreidin­g kwamen er 112 extra Velostatio­ns bij in de wijken buiten de Ring, samen goed voor 1.344 extra deelfietse­n op een totaal van 3.600.

SACHA VAN WIELE

 ??  ?? Antwerpena­ars springen met het mooie weer massaal op de Velo.
FOTO WIM HENDRIX
Antwerpena­ars springen met het mooie weer massaal op de Velo. FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium